Pini: Vlhovej prejav je modernejší. Usmieva sa aj v ťažkých chvíľach

Michal Gavroň | 13.12.2021 14:35
Mauro Pini Foto:
Mauro Pini - hlavný tréner Petry Vlhovej.
"Dobré ráno," pozdravil Mauro Pini novinárov počas pondelňajšieho videohovoru. Tréner slovenskej zjazdárky Petry Vlhovej si prácu v jej tíme užíva. Prezradil, že počas minulotýždňového tréningového kempu v USA pracovali na detailoch.

„Mám pocit, ako by sme sa poznali roky,“ priznal švajčiarsky kouč. Jeho zverenka vynechá víkendové preteky vo Val d'Isere a predstaví sa až na budúci týždeň v Courcheveli (21. a 22. decembra sa pôjdu obrovské slalomy).

Absolvovali ste desaťdňový kemp v USA. S akými pocitmi ste sa vrátili domov?

Sme veľmi spokojní s tým, čo sme natrénovali. Zlepšili sme sa v slalome i obrovskom slalome, čo bol cieľ. A špeciálne ma teší, ako Petra zareagovala na tieto tréningy.

Vzala si k srdcu všetky moje rady. Prišla s veľkým sebavedomím, čo je skvelé. Aj tím reagoval výborne. Sme silní a všetci ideme rovnakým smerom. To je dôležité.

Trénovali ste v Copper Mountain. Prečo práve tam?

Keď sme plánovali sezónu, kládli sme si otázku, ako sa perfektne pripraviť na februárovú zimnú olympiádu v Pekingu. Nikto nevie, aký tam je kopec, videli sme len video.

Rozhodli sme sa, že investujeme nejaký čas i prostriedky na to, aby sme boli v Colorade, lebo tam to môžu byť podobné snehové podmienky ako v Číne. Bol tam podobne suchý sneh ako bude v Číne. Som vďačný, že Vlha tím splnil túto požiadavku.

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Sledovali ste víkendové preteky v St. Moritzi? Čo hovoríte na konkurenciu v boji o veľký glóbus?

Konkurencia je silná, ale opakujem – veľký glóbus nie je hlavný cieľ. Už to deklarovala aj Petra pred niekoľkými týždňami. Chceme uspieť na olympiáde. Hlavný cieľ našej cesty je v Číne. Ak bude po Pekingu v pozícii, že môže bojovať o celkový triumf vo Svetovom pohári, zapojíme sa do neho.

Ako sa s odstupom času pozeráte na dve novembrové víťazstvá v Levi?

Začať sezónu dvomi výhrami a zopakovať vlaňajšok je fantastické. Petra štyrikrát vyhrala prvé kolo. Pracovali sme na tom, ale je tam veľa premenných, aby sa vám niečo také podarilo. Máme vďaka tomu veľa sily a sebavedomia.

Nemrzí vás, že sa zrušil obrovský slalom v Killingtone a odjazdí sa v Courcheveli?

Áno, chceli sme jazdiť v Killingtone. Mohli ste vidieť, že Petra je na tom dobre. Podmienky však boli zlé, akceptovali sme rozhodnutie zrušiť preteky. Budeme pripravení na Courchevel. Od stredy do nedele trénujeme v Sestriere.

Získala Vlhová pod vaším vedením iný slalomový štýl?

Na začiatku leta som vysvetľoval, kam sa chceme dostať. Mali sme na zreteli viacero technických detailov. V lete sme na nich tvrdo pracovali a ukázalo sa to v Levi. Jazdila tam trochu inak. Modernejšie, dynamickejšie, jej jazdy boli hladšie. Bola menej v kŕči ako kedysi. Progres vidieť aj v obrovskom slalome.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Zdá sa vám, že Petra po mentálnej stránke pôsobí inak, ako v minulosti?

Nechcem sa baviť o minulosti. Ja som tam nebol a každý tréner má vlastné metódy, pomocou ktorých so športovcami pracuje. V našom tíme je výborná chémia. Každý v tejto skupine je sústredený a s rovnakou víziou.

Sme rôzne osobnosti, ale pasujeme k sebe. Petra sa do toho taktiež aktívne zapája. Veľa sa usmieva, je to dôležité. Pre Petru je lyžovanie práca. V prvom rade je to však šport a prináša emócie.

Musíte s nimi pracovať i užívať si ich. Veľa ľudí sa ma pýta, prečo je iná. Od prvého dňa sme si hovorili, aby prejavovala svoje pocity a užívala si to. Začala to robiť a ja som šťastný, že to tak je. Smeje sa aj, keď prichádzajú náročné momenty.

Max Verstappen, Lewis Hamilton Čítajte viac Vlhová: Opýtajte sa Hamiltona s Verstappenom, či sú kamoši...

Prekvapila vás zverenka niečím?

Zdá sa, ako keby sme sa poznali roky. Je to trochu prekvapenie. Vtedy idú veci hladko, čo ma teší. Moja robota je v takom prípade o čosi jednoduchšia.

Neprejaví sa takmer mesačná pauza od súťažného diania v Courcheveli?

Uznávam, je to trochu risk. Je mojou prácou, aby sa to neprejavilo. Musím nájsť perfektnú rovnováhu, aby Petra zostala vo forme.

Kedy sa premiérovo predstaví v rýchlostných disciplínach?

Od Courchevelu už pôjdeme celý program – Zauchensee i Ga-Pa. Cortina d'Ampezzo je otázna, rozhodnutie padne neskôr. V istej dobe pred olympiádou si musíme oddýchnuť. V Pekingu chceme ísť aj kombináciu a super G.

Ako budete oslavovať blížiace sa vianočné sviatky?

V našej robote Vianoce len preskakujeme. Po Courcheveli budú dva dni voľna. Petra strávi Vianoce v talianskej provincii Toblach s rodinou. Neďaleko odtiaľ je Lienz, kde sa pôjdu prvé preteky po sviatkoch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ