Tenisový kyborg nemá zľutovanie. Djokovič získal 18. grandslam

Martin Prosnan | 21.02.2021 11:58, aktualizované: 
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič a jeho deviata trofej z Melbourne.
Môžete mať formu ako hrom. Za sebou šnúru 20-tich víťazstiev v rade. Na štíte všetkých tenistov z elitnej desiatky. Potom príde finále Australian Open a ste bez šance. Grandslamový sen Rusa Daniila Medvedeva netrval ani dve hodiny. Novak Djokovič ho zmietol z kurtu najrýchlejším možným spôsobom. Vyhral 7:5, 6:2, 6:2.

Myslel na Vajdu

Je to už obohratá pieseň. Niečo ako víťazstvá Rafaela Nadala na Roland Garros. Srbský šampión je v Melbourne ako doma – v nedeĺu tam po ďalšom fantastickom výkone získal deviaty titul. Dovedna má 18 grandslamových trofejí a iba o dve zaostáva za Nadalom a Rogerom Federerom.

Bookmakeri boli na vážkach, jasno v tom nemali ani tenisoví experti. Rodák z Moskvy podával v uplynulých mesiacoch neuveriteľné výkony a očakávala sa mimoriadne vyrovnaná bitka. Z drámy bola napokon jednostranná záležitosť. Djokovič hral bezchybne, koncentrovane od začiatku až do konca. Medvedev jednoducho nemal šancu.

„Novak bol nad moje sily. Je to úžasný človek. Aj keď som bol 500. hráč na svete, na tréningoch mi to nikdy nedával najavo. Neustále sa ma na niečo pýtal a ja som sa len hanbil. Bol pre mňa vzorom,“ vravel 25-ročný Medvedev, ktorý sa dnes posunie na 3. miesto rebríčka ATP. Na prvom zostane Djokovič – bude to už jeho 311. týždeň na tróne a prekoná aj dosiaľ vedúceho Federera.

Svetová jednotka má za sebou náročné chvíle. Najprv sa ťažko zmierovala s povinnou karanténou, potom sa v 3. kole zranila a nad jej ďalším pôsobením v Melbourne visel otáznik. V semifinále aj finále však Djokovič dokázal, že na Australian Open je absolútnym vládcom.

„Chcem sa poďakovať rodine a všetkým, ktorí mi fandili doma,“ povedal na úvod slávnostného ceremoniálu a spomenul aj Slováka Mariána Vajdu, ktorý ho vedie – s výnimkou necelých dvoch sezón – po celú kariéru. Tentoraz ho však sprevádzal Goran Ivaniševič. „Po tomto víťazstve tak veľmi túžil. Niekto tam hore určite vidí, ako sa k nemu médiá správajú,“ glosoval Chorvát.

„Mám zmiešané pocity z toho, čo sa stalo v uplynulých týždňoch aj v súvislosti s karanténou. Napokon bol z toho úspešný turnaj. Chcel by som sa poďakovať aj aréne Roda Lavera, milujem ju čoraz viac,“ zakončil Djokovič svoju reč.

Nečudo, že na centrálnom dvorci v Melbourne to má rád. Odohral tam už deväť finálových bitiek a všetky vyhral.

Novak Djokovič, víťaz Australian Open 2021. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Novak Djokovič Novak Djokovič, víťaz Australian Open 2021.

Novak nestarne

Ziskom 18. titulu na úrovni veľkej štvorky sa priblížil k Federerovi s Nadalom. Má 33 rokov, o jeden menej ako Nadal, Federer bude mať čoskoro 40. Navyše, nad tenisovou budúcnosťou švajčiarskeho elegána visí veľký otáznik – je po dvojnásobnej operácii a bude zaujímavé sledovať jeho návrat na kurty. Nejeden bývalý hráč v minulosti pre Pravdu potvrdil, že Djokovič má veľkú šancu oboch predstihnúť.

Na Belehradčanovi totiž nevidieť žiadne stopy starnutia. Po dovŕšení 30-ky sa dostal do siedmich grandslamových finále, rovnako ako Nadal ich zvládol šesť. Celkovo vyhral 82 turnajov, čo ho historicky radí na piate miesto – za Jimmyho Connorsa (109), Federera (103), Ivana Lendla (95) a Nadala (86).

Neuveriteľná štatistika tenisových velikánov…

„Veľká trojka? Sú lepši ako my ostatní. Nehanbím sa to povedať,“ pripustil na tlačovej konferencii po finále Medvedev. Pre svojho súpera mal v nedeľu špeciálne označenie – kyborg. Hybrid človeka a počítača.

Ten, kto sledoval finále, nebude namietať…