Šokujúci záber! Na Kapitol útočil aj olympijský šampión

Pravda | 14.01.2021 06:48
AUSTRÁLIA PLÁVANIE MS ŠTAFETA USA Foto: ,
Kvarteto amerických plavcov (zľava) Peter Vanderkaay, Klete Keller, Ryan Lochte a Michael Phelps získalo na 12. MS v Melbourne zlaté medaily v štafetových pretekoch na 4x200 m.
Medzi účastníkmi násilného protestu vo washingtonskom Kapitole, kde 6. januára potvrdzoval Kongres víťazstvo Joea Bidena v jesenných prezidentských voľbách, bol aj olympijský víťaz v plávaní Klet Keller. Na fotografii vyhotovenej počas výtržností ho identifikovalo najmenej dvanásť ľudí.

Priaznivci súčasného prezidenta Donalda Trumpa pred týždňom vtrhli do Kapitolu. Dav niekoľkých stoviek ľudí sa dostal cez bezpečnostné zábrany a po potýčkach s ochrankou a políciou niektorí prenikli až do zasadacích sál.

Kongresmani sa museli evakuovať a na rokovanie sa mohli vrátiť až po niekoľkých hodinách, keď sa poriadkovým silám za pomoci slzného plynu aj strelných zbraní podarilo sídlo zákonodarného zboru vypratať. Nepokoje si vyžiadali päť mŕtvych.

Jedným z protestujúcich bol podľa všetkého aj člen zlatých amerických štafiet na 4 × 200 metrov voľný spôsob z Atén 2004 a Pekingu 2008 Keller. Tridsaťosemročného bývalého plavca poznali, keď sa objavili fotografie vysokého muža v bunde amerického olympijského tímu.

Keller svoje účty na sociálnych sieťach zmazal, ale ešte predtým hlasno podporoval prezidenta Trumpa. Ten je obviňovaný z podnecovania násilia v Kapitole, pretože dlho odmietal uznať volebnú porážku.