Bude Vlhová reprezentovať inú krajinu? Jej otec sa vyjadril jasne

lt, Pravda | 08.12.2020 06:56
Vlhová III Foto: ,
Petra Vlhová.
V čase, keď Petra Vlhová či bratia Žampovci zažívajú najlepšie okamihy svojej kariéry, v slovenskom lyžovaní naďalej vládne napätá atmosféra.

Vlhová sa spoločne s ďalšími reprezentantmi a vyše 1300 ľuďmi – členmi 46 rôznych lyžiarskych klubov – minulý týždeň rozhodli pre radikálny krok.

Odišli zo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), ktorá bola doteraz ministerstvom školstva uznaná za národný športový zväz.

„Odídenci“ založili nový subjekt – Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Ich krok podporilo aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré plánuje SLA odobrať štatút národného športového zväzu.

SLA tvrdí, že neexistujú zákonné dôvody, na základe ktorých by ministerstvo mohlo štatút národného športového zväzu SLA odňať.

Podľa šéfa asociácie Ivana Ivaniča SLA podniká všetky kroky, vrátane právnych, aby sa bránila. O konkurencii zo ZSL vraví, že nová organizácia nespĺňa zákonné podmienky a kritériá na získanie štatútu národného športového zväzu.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Husár: SLA si neplní povinnosti voči štátu

Problematike sa venovala aj RTVS v relácii O športe. Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár informoval, že proces odobrania štatútu SLA sa začne v najbližších dňoch.

„Neznamená to, že tento štatút automaticky preberie ZSL. Musí splniť podmienky voči Medzinárodnej lyžiarskej federácii FIS i voči štátu. Neurobíme nič, na čo nenájdeme v zákone oporu,“ povedal Husár a dodal:

„Budem rád, ak sa táto situácia vyrieši čo najskôr. Musíme dbať na to, aby sa Petre Vlhovej neskrivil vlas na hlave.“

RTVS oslovila aj Igora Vlhu, otca a manažéra úspešnej lyžiarky. Viacerí fanúšikovia vyjadrili obavy, že Vlhovú už celá situácia unavuje a že zvažuje nad reprezentovaním inej krajiny.

„To sú bezpredmetné dohady. My sme vždy boli Slováci, budeme Slováci a vždy budeme reprezentovať len a len naše pekné Slovensko,“ uviedol Vlha.