Ani Pfizer, ani Sputnik, ale Čína: Prvé vakcíny dostanú Pogačar a spol.

Martin Prosnan | 07.12.2020 15:04
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
Údajne vráti život do starých koľají - bežný, ale aj športový...

Prvé dávky vakcíny proti COVIDU-19 sú už na svete. Najbližšie dva mesiace ich dostanú milióny najohrozenejších. A medzi nimi aj prví športovci. Podľa všetkého to budú cyklisti UAE Team Emirates vrátane hviezdneho Tadeja Pogačara, víťaza Tour de France.

Nebude americká od Pfizeru ani ruský Sputnik, ale čínska od spoločnosti Sinopharm. Manažér tímu Mauro Gianetti si ju ako dobrovoľník vyskúšal vrámci medicínskeho testovania v Abú Zabí. A hneď objednal ďalších 28 ampuliek – pre každého jazdca tímu.

„Bol som jedným z 30-tisíc dobrovoľníkov. Dostal som dve dávky a nemal žiadne vedľajšie účinky. Aktuálne je v tretej fáze testovania, ešte nebola schválená, ale už to dlho nepotrvá. Na budúci rok pošlú do sveta miliardu vakcín. Náš plán je v januári zaočkovať všetkých jazdcov i personál,“ vyhlásil Gianetti.

Mimochodom, bol to práve jeho tím, ktorý zasiahol koronavírus medzi prvými v športovom svete. Na pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov vo februári museli všetci prítomní jazdci UAE Team Emirates do povinnej karantény. Aj Slovinec Pogačar. Kolumbijský rýchlik Fernando Gavíria v nej strávil dokonca viac ako mesiac a v októbri dostal vírus druhýkrát počas Gira d'Italia.

Gianetti zdôraznil, že očkovanie nebude pre jeho cyklistov povinné.

Na vakcínu sa nespoliehajú iba cyklisti, ale celý športový svet. Jej dôležitosť nedávno prízvukoval aj šéf svetového olympizmu Thomas Bach. Ten zároveň potvrdil, že nebude podmienkou pre účasť na Hrách v Tokiu, ale MOV chce športovcov presviedčať, aby sa nechali očkovať.

Slovenskí olympionici, ktorých Pravda nedávno oslovila, s tým nemajú žiadny problém. Nesúhlasia však, aby bola vakcína povinná.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ