Prvýkrát s detailmi. Videl som prichádzať smrť, zdôveril sa Grosjean

lt, Pravda | 01.12.2020 21:54
Romain Grosjean Foto: ,
Záchrana Romaina Grosjeana v horiacom monoposte.
Romain Grosjean poskytol prvý dlhší rozhovor od hororovej nehody na Veľkej cene Bahrajnu formuly 1.

Francúzsky jazdec tímu Haas z nej akoby zázrakom unikol s ľahšími popáleninami.

Pôvodne mal zostať v nemocnici do utorka, no jeho hospitalizácia sa napokon minimálne o jeden deň predĺži. Cez víkend vynechá Veľkú cene Sachíru na púštnom okruhu, kde sa v nedeľu druhýkrát narodil.

Pre francúzsku televíziu TF1 porozprával o svojich o pocitoch z ohnivého pekla, v ktorom strávil takmer polminútu.

"Neviem, či môžem použiť slovo zázrak, ale povedal som si, že ešte nenastal čas, aby som zomrel. Zdalo sa mi to oveľa dlhšie ako 29 sekúnd.

Trikrát som sa snažil vystúpiť z monopostu, dokázal som si odopnúť bezpečnostný pás, volant som už nemal pred sebou, pravdepodobne odletel pri náraze," začal svoje rozprávanie 34-ročný pilot.

Pred sebou videl oranžovú farbu z nemilosrdných plameňov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Z príspevku Grosjeana na Instagrame: „Nikdy by som si nemyslel, že ma urobí šťastným niekoľko drepov s mojou vlastnou váhou. Telo sa zotavuje z nárazu dobre, dúfajme, že to isté platí aj pre popáleniny na rukách. Ďakujem všetkým za správy. P.S.: Písanie mi ide stále pomaly.“

"Myslel som na veľa vecí. Aj na Nikiho Laudu a hlavou mi prebleslo, že sa to nemôže skončiť teraz a takto. Nemôžem ukončiť svoj príbeh vo formule 1 takýmto spôsobom. Povedal som si, že musím ujsť kvôli svojim deťom.

Ruku som dal do ohňa a cítil som horiaci monopost. Vystúpil som a postrehol, že ma niekto ťahá za kombinézu. Vedel som, že som vonku," pokračuje s dôvetkom, že má kvôli obväzom ruky ako Mickey Mouse.

Pripustil, že po takejto skúsenosti – a blízkosti smrti – bude potrebovať pomoc psychológa.

„Naozaj som videl približujúcu sa smrť. Ani v Hollywoode by takéto zábery nevyhotovili. Bola to najväčšia nehoda, akú som kedy videl. Auto začalo horieť, explodovalo a vznietila sa aj batéria. To všetko zvýšilo silu výbuchu,“ dodal.

Muž, ktorý sa po tejto sezóne rozlúči s formulou 1, chce budúci týždeň štartovať v záverečnom podujatí sezóny v Abú Zabí. S kráľovnou motošportu sa nechce rozlúčiť po takýchto hrozivých chvíľach.

„Som šťastný, že žijem, na veci sa pozerám inak. Bolo to takmer ako moje druhé narodenie. To, ako som vyšiel z plameňov, bude mojím životným míľnikom, hranicou. Veľmi veľa ľudí mi vyjadrilo podporu, čo ma veľmi zasiahlo, viackrát sa mi do očí tlačili slzy a určite to tak ešte bude,“ priznal Grosjean.

Cez víkend ho v kokpite Haasu nahradí Brazílčan Pietro Fittipaldi, vnuk legendy Emersona Fittipaldiho.

Dramatické zábery z VC Bahrajnu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sekundy hrôzy, ktoré na VC Bahrajnu prežil...