Keď Poliak ukázal Sovietom... Bol z toho škandál

lt, Pravda | 30.07.2020 09:14
Wladyslaw Kozakiewicz Foto:
Wladyslaw Kozakiewicz.
Olympiáda v Moskve v roku 1980 sa okrem športových výkonov zapísala do dejín aj mnohými inými vecami. Najprv to boli rôzne politické gestá - na Hrách sa nezúčastnilo viacero krajín vrátane USA.

A potom to bol Wladyslaw Kozakiewicz, ktorý domácich doslova rozzúril. Lebo to, čo sa udialo 30. júla 1980 – presne pred 40 rokmi – v moskovských Lužnikách, sa zapísalo do dejín.

Kozakiewicz bol poľským reprezentantom v skoku o žrdi. Počas olympijského finále sa mu podarilo vytvoriť svetový rekord (578 cm) a uchmatnúť zlato domácemu miláčikovi Konstantinovi Volkovovi.

Ešte viac však zaujal obscénnym gestom po víťaznom skoku. Pokrčil pravú ruku do tvaru písmena L a prehodil cez ňu ľavú. Jednoducho symbol podobný vztýčenému prostredníku.

Vznikla z toho legendárna fotografia, ktorá obletela svet. Teda s výnimkou východnej Európy. V Sovietskom zväze a jeho satelitoch sa totiž moskovská olympiáda prezentovala ako mimoriadny sviatok mieru a porozumenia. Bolo neprípustné písať o tom, ako socialistický športovec dráždi fanúšikov inej socialistickej krajiny.

Nebolo to však žiadne politické gesto, ako sa spočiatku mnohí domnievali. Kozakiewicz len reagoval na atmosféru na štadióne. Sovieti pískali na každého, kto nebol ich. Teda na všetkých okrem Volkova.

A Kozakiewicza to strašne hnevalo…

„Bol som jediný človek na svete, ktorému sa dostalo piskotu po prekonaní svetového rekordu. Keď som pristál, ukázal som im poľského vtáka, najkrajšieho, akého si viete predstaviť. Vyjadril som hnev voči sovietskemu publiku. Na atletike predsa nik nepíska, obecenstvo tlieska do rytmu, alebo je ticho,“ zaspomínal si bývalý žrdkár pre portál culture.pl.

Bol z toho medzinárodný škandál. Sovieti žiadali jeho diskvalifikáciu. Dokonca vraj aj veľvyslanec ZSSR v Poľsku tlačil na tamojšiu vládu, aby Kozakiewiczovi odobrala medailu za urážku sovietskeho ľudu.

Nikto napokon nikomu nič nezobral. Poľská vláda odpovedala, že nešlo o žiadne urážlivé gesto, to len ich reprezentant dostal kŕč do ruky. A – navyše – za športovca sa postavilo aj vtedajšie vedenie MOV.