Chaos v F1. Hamilton ukázal na pilota, ktorého vraj boj proti rasizmu netrápi

Eduard Révész | 20.07.2020 07:01, aktualizované: 
Víťaz víkendovej Veľkej ceny Maďarska formuly 1 Lewis Hamilton nemal dobrý pocit z ďalšieho pokračovania boja proti rasizmu a diskriminácii na okruhu Hungaroring.
Ceremónia proti rasizmu v Maďarsku prebehla v... Foto: SITA/AP, Mark Thompson
Ceremoniál, Lewis Hamilton Ceremónia proti rasizmu v Maďarsku prebehla v boxovej uličke, niektorí jazdci však meškali alebo úplne chýbali.

Hamilton sa v cieli pretekov posťažoval najmä na chaotický a príliš uponáhľaný ceremoniál prezentácie protirasistického postoja.

Ceremoniál, pri ktorom si niektorí jazdci pokľakli a iní podobne ako v Rakúsku zostali stáť, sa tentoraz presunul do boxovej uličky.

Sprevádzal ho však organizačný chaos. Pretekári nemali presne vyhradený čas na spoločné gesto, pretože medzi nimi neprišlo k dohode. Niektorí z nich prišli neskoro, iní sa neukázali vôbec. Podľa informácií zo sociálnych sietí nejeden z prítomných nevedel, kam sa má postaviť.

Aj pred tretími pretekmi sezóny, podobne ako predtým v Rakúsku, mali jazdci čierne tričká s nápisom End Racism (Koniec rasizmu), Hamiltonovi sa na hrudi opäť vynímalo Black Lives Matter (Na životoch čiernych záleží).

Zhon a málo času

Jediný jazdec tmavej pleti a najhorlivejší zástupca antirastistických aktivít Hamilton sa po pretekoch posťažoval najskôr na vedenie F1 a FIA (Medzinárodnú automobilovú federáciu, pozn.).

"Musím si s jej zástupcami pohovoriť, aby odviedli lepšiu prácu. Musia urobiť viac. Išlo o veľký zhon. Vystúpili sme z monopostov, rýchlo pokľakli… Neviem, prečo to zorganizovali iba na štarte prvého podujatia a odvtedy nie.

Najskôr tvrdili, že budú bojovať za rôznorodosť a proti rasizmu, ale nedali nám priestor na to, aby sme v tom pokračovali. Všetko je to uponáhľané. Mali by nám dať viac času," posťažoval sa Hamilton pre Sky Sports.

Lewis Hamilton s tričkom Black Lives Matter (Na... Foto: SITA/AP, Mark Thompson
Lewis Hamilton Lewis Hamilton s tričkom Black Lives Matter (Na životoch čiernych záleží).

Kritika Grosjeana a Vettela

Potom sa s kritikou obrátil na Romaina Grosjeana, jazdca stajne Haas, ktorý je súčasne jedným zo šéfov Asociáce pretekárov (GPDA).

„Aj on patrí medzi tých, ktorí si raz kľakli a myslia si, že to stačí. Nepovažuje to za dôležité. Chcel som sa s ním porozprávať o tom, že takáto vec sa len tak neskončí a musíme sa za ňu postaviť,“ pokračoval Hamilton.

V tejto súvislosti spomenul aj Sebastiana Vettela z Ferrari, ďalšieho z riaditeľov GPDA.

„Písal sme si predtým správy o dôležitosti pokračovania týchto krokov. Na našom mítingu však zostalo ticho, podobne ako Grosjean ani Sebastian sa neozval,“ sklamalo Brita.

Podobné posolstvo adresoval v nedeľu večer aj na sociálnych sieťach.

"Dnes som pretekal pre všetkých, ktorí sa snažia urobiť pozitívne zmeny a bojovať proti nerovnosti, bohužiaľ, musíme pre to urobiť oveľa viac.

Je hanebné, že viaceré tímy sa stále verejne nezaviazali k podpore rôznorodosti i to, že sa nám pred pretekmi nepodarilo nájsť adekvátny čas na symbolické gesto boja proti rasizmu.

Uponáhľanosť, nedostatočná organizácia a úsilie oslabuje odkaz a zdá sa, akoby tu bolo niečo oveľa dôležitejšie. Je jedno, či stojíte alebo si pokľaknete, mali by sme ukázať, že F1 je jednotná v snahe o rovnosť. F1 a FIA musia urobiť viac.

Neexistuje rýchle napravenie rasovej nerovnosti, ale určite na ňu môžeme poukázať. Musíme sa na to sústrediť, neustále upozorňovať na problém a držať sa tých, ktorí majú moc zmeniť to."

Aj Hamiltonov tímový kolega Valtteri Bottas hovoril o chaotickej komunikácii. Len krátko pred pretekmi sa dozvedel, že akcia prebehne.

„A pokiaľ ide o Lewisa, tejto téme je veľmi oddaný, čomu úplne rozumiem. Stojíme za ním s celým tímom. Je to veľmi dôležitá vec z celosvetového pohľadu,“ zdôraznil Bottas.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ