Akoby Federer nastúpil s pingpongovou raketou. F1 nie je šport, mrzí stálicu

27.02.2020 09:14
Romain Grosjean Foto: ,
Romain Grosjean z tímu Haas počas predsezónnych testov v Barcelone.
Akoby Roger Federer nastúpil na grandslamovom turnaji s pingpongovou raketou. Týmito slovami opísal konkurenčný boj vo formule 1 pretekár tímu Haas Romain Grosjean.

Miera dôležitosti monopostu v boji o majstrovský titul v prestížnom kolotoči je večnou témou. Je zrejmé, že najlepší pretekári sa skôr či neskôr dostanú do najlepších tímov. Aj preto je náročné overiť si, ako by sa darilo napríklad úradujúcemu majstrovi v stajni, ktorá neašpiruje na popredné priečky.

Niektorí fanúšikovia preto tvrdia, že F1 nie je šport. Šampiónom totiž nie je najlepší pretekár zo štartového poľa, ale ten, ktorý má najlepšie auto. Aj tridsaťtriročný Grosjean sa k tomuto názoru prikláňa.

„Je F1 skutočne šport? Nie som si istý. Je to skôr šou. Šport musí byť spravodlivý, čo formula nie je. Riadenie monopostu je veľmi únavne, vyžmýka vás, vyžaduje si veľa úsilia. Je to ako požiadať Rogera Federera, aby nastúpil na Roland Garros so stolnotenisovou raketou. Nemal by šancu. Nazvali by ste tenis športom, ak by hráči nemali rovnaké rakety alebo keby bola jedna strana kurtu širšia ako druhá?“ položil rečnícku otázku skúsený Francúz.

Ako príklad, ktorý podporuje jeho slová, použil Daniela Ricciarda. Tomu sa po prestupe z Red Bullu do Renaultu nedarí. „Je výborný jazdec, no v novom tíme sa nedostal ani na pódium, aj keď v Red Bulle vyhrával. Všetko v F1 závisí od toho, čo máte pod zadkom,“ dodal Grosjean.

Vyrovnať sily medzi tímami by mohli nové pravidlá v roku 2021.