Presný forhend a potom slzy. Keninovú čaká vo finále Muguruzová

Pravda, TASR | 30.01.2020 06:24, aktualizované: 
Sofia Keninová Foto: ,
Sofia Keninová sa teší z víťazstva nad Ashleigh Bartyovou v semifinále Australian Open.
Vyrovnaná bitka s dvomi lepšími koncovkami pre Američanku. Taký bol priebeh štvrtkového úvodného ženského semifinále Australian Open 2020.

Pre domácich priaznivcov sa nevyvíjalo podľa ich predstáv. Po necelých dvoch hodinách museli potleskom odmeniť víťazku Sofiu Keninovú, ktorá zdolala svetovú jednotku Ashleigh Bartyovú v dvoch setoch 7:6 (6), 7:5.

Dvadsaťjedenročná rodáčka z Moskvy po poslednej loptičke – Bartyová jej razantný forhend odvrátila iba do autu – neverila vlastným očiam. O chvíľu sa v nich zaleskli slzy.

V prvom sete si obe tenistky držali svoje podanie, Bartyová mohla v šiestom geme získať kľúčový bod, no Keninová odvrátila tri brejkbaly.

Domáca tenistka dosiahla v prvom sete 22 víťazných úderov v porovnaní s dvanástimi Keninovej, no napokon jej to nestačilo. V tajbrejku premárnila za stavu 6:4 dva setbaly, naopak, súperka využila hneď prvý.

Druhý set začala lepšie Bartyová, keď prelomila druhé podanie Američanky a následne sa dostala do vedenia 3:1.

Potom však stratila nervy, za stavu 5:3 viedla 40:15, Keninová však otočila nielen hru, ale napokon celý set. Bartyová sa tak nestane prvou domácou finalistkou v Melbourne po štyridsiatich rokoch.

"Nemám slov, o tomto som snívala od piatich rokov. Tvrdo som pracovala, aby som sa sem dostala a ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali.

Ashleigh je vynikajúca hráčka, vedela som, že budem musieť bojovať a som vďačná za víťazstvo, pretože som vedela, že sa len tak nevzdá," povedala 21-ročná Keninová pre Eurosport.

V sobotňajšom finále sa štrnásta nasadená Keninová stretne s Garbine Muguruzovou. Španielka zvíťazila v druhom semifinále duel nad Simonou Halepovou 7:6 (8) a 7:5.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka Muguruzová sa predstaví vo finále v Melbourne po prvý raz v kariére. Svoju bilanciu s Halepovou upravila na 4:2.

Dvadsaťšesťročná Španielka pritom takmer nestihla Austalian Open, keď jej účasť ohrozila choroba. Je bývalá svetová jednotka, triumfovala na Roland Garros 2016 a vo Wimbledone v roku 2017.

Španielka v prvom sete kopila nevynútené chyby, dovedna ich nazbierala až 29. Napriek tomu dokázala uspieť. Po ôsmich gemoch viedla 5:3, no potom z troch hier získala jediný fiftín a dovolila súperke otočiť skóre.

Halepová mala k dispozícii za stavu 6:5 dva setbaly, no napokon set dospel do tajbrejku. V tom mali obe hráčky na dosah rozhodujúci bod, najprv premárnila dva setbaly Muguruzová, potom dvakrát zaváhala Halepová, ktorá následne nevyužila dve vlastné podania a set tak vybojovala Španielka.

V úvode druhého setu sa trápili obe tenistky pri vlastnom servise. Halepová sa dostala do náskoku 4:2 a za stavu 5?:4 podávala na víťazstvo v sete, Muguruzová ju ale brejkla a po troch víťazných gemoch v sérii sa tešila z triumfu.

semifinále – ženy:
Sofia Keninová (14-USA) – Ashleigh Bartyová (1-Aus.) 7:6 (6), 7:5
Gabrine Muguruzová (Šp.) – Simona Halepová (4-Rum.) 7:6 (8), 7:5

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ