Aká bola Vlhová? Pravá, moja, z inej galaxie

Michal Gavroň | 05.01.2020 00:15
Chorvátsko Záhreb SR lyžovanie SP slalom 2. kolo Foto: ,
Tím Petry Vlhovej.
Hlavný tréner. Otec s bratom. Zdolané súperky. A aj tím najväčšej rivalky Mikaely Shiffrinovej. Pochvaly na adresu Petry Vlhovej sa v sobotu podvečer sypali z rôznych smerov. Nechýbali superlatívy, emotívne vyznania, niektoré slová - obrazne povedané – ani neboli z tohto sveta.

„V sobotu sme videli, že keď Petra zajazdí dve skvelé jazdy, zdolá celý svet. Viem, čo je v nej. Je dôležité pretaviť to do úspechu. Mikaela je niekedy z inej galaxie, teraz bola aj Petra,“ hovoril otec Igor Vlha krátko pred korunovaním novej Snježnej kraljice.

Snehová kráľovná

Na vrchu Sljeme – ďalšej zastávke Svetového pohára v alpskom lyžovaní – nebolo lepšej. Vlhová deklasovala konkurenciu tak, ako ešte nikdy doteraz.

S náskokom 1,31 sekundy pred Mikaelou Shiffrinovou a 3,49 s pred treťou Katharinou Liensbergerovou si pripísala jedenásty triumf v jedenástom lyžiarskom stredisku.

Petra Vlhová je slalomovou kráľovnou Záhrebu Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová oslavovala v Záhrebe aj so...

„Druhá jazda bola perfektná. Toto bola moja Petra. Keď pôjde takto, zdoláme hocikoho. Je dôležité, aby takéto výkony boli pravidelnejšie. Pokiaľ môžeme trénovať naplno, je Petra veľmi silná,“ hodnotil hlavný tréner Livio Magoni výkon svojej zverenky.

Vlhovej to ako Snehovej kráľovnej veľmi pristalo. Výnimočný večer zakončila s krištáľovou korunou na hlave, v ligotavom plášti a usadená na bielom tróne. Veľkú túžbu usadnúť naň bolo z Vlhovej cítiť už od rána.

„Na raňajkách bola dobre naladená. Usmievala sa, vystískali sme sa. Boli to veľmi pekné preteky. Peťa sa nepoložila pred druhým kolom a svoj náskok ešte o 16 stotín sekundy zvýšila. Bál som sa, ale veril som jej. Som na ňu hrdý. Nešla na istotu, ale na plný plyn,“ doplnil Igor Vlha.

Náhoda? V žiadnom prípade

Dvadsaťštyriročná Liptáčka v prvých pretekoch roka 2020 zaokrúhlila počet pódiových umiestnení na tridsať, z toho dvadsať dosiahla v slalome. Hoci sa stále borí so zdravotnými problémami, kondičné resty sú preč a stratená forma späť.

"Som rád, že dala dve perfektné jazdy. Vyhrala obe kolá. Tí, ktorí budú hovoriť, že to bola náhoda, tak sa mýlia. Toto je Petra Vlhová. Konečne je späť.

V Záhrebe je najdlhší slalom sezóny a kto tu nemá kondíciu, na poslednom úseku nemá šancu. Všetky tam strácali, Petra náskok ešte zvýšila," poukázal na dôležitý fakt brat Boris.

Nemyslí si, že to bol sestrin najlepší výkon v kariére. Pomyselné prvenstvo drží vlaňajší triumf vo Flachau. V zasneženej takmer trojtisícovej obci v druhom kole predviedla famóznu jazdu.

Dostala Shiffrinovú pod tlak, ktorý priniesol chyby Američanky a víťazstvo Slovenky. Okolnosti či časové rozostupy však hovoria v prospech Záhrebu.

„Všetko zlé je na niečo dobré. Tak sme brali jej choroby či zranenia. Petra už nemá kondičné resty. Vyhrať v ére Shiffrinovej s takým náskokom je neskutočné. Pre jej psychiku i náladu celého tímu to bude dôležité,“ uzavrel Boris Vlha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ