Senzačný triumf Ledeckej: Trénerov privádzam do šialenstva

TASR, SITA | 06.12.2019 22:41, aktualizované: 
Ester Ledecká Foto: ,
Ester Ledecká triumfovala v Lake Louise.
Češka Ester Ledecká senzačne triumfovala v úvodnom zjazde tejto sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok. V kanadskom Lake Louise v piatok zvíťazila časom 1:31,87 min, keď so štartovým číslom 26 o 35 stotín sekundy prekonala dovtedajšiu líderku Corinne Suterovú zo Švajčiarska. Tretia bola Rakúšanka Stephanie Venierová, ktorá zaostala o 0,45 s. Slovenská reprezentantka Petra Vlhová v Kanade neštartovala.

Úradujúca olympijská šampiónka v super-G aj na snouborde bola doteraz v zjazde SP najlepšie siedma. Tento výsledok dosiahla predvlani práve v Lake Louise. V stredisku sa jej darí, vlani v ňom obsadila desiatu pozíciu a v tohtotýždňových tréningoch skončila na ôsmej a piatej priečke.

Formu si preniesla aj do súťaže, na prvých dvoch medzičasoch len tesne zaostávala, na treťom už viedla a svoj náskok zvyšovala až do cieľa. Premiérové prvenstvo v lyžiarskom seriáli dosiahla vo veku 24 rokov.

„Nemala som pocit, že idem mimoriadne rýchlo. Keď som preťala cieľovú čiaru, nebola som sklamaná, ale ani výnimočne spokojná. Teraz som najmä prekvapená,“ uviedla Ester Ledecká na tlačovej konferencii po pretekoch.

„Šialené je to, že je to moje prvé víťazstvo v zjazde a ponesiem červené číslo do ďalších pretekov. Ešte som sa však nerozhodla, či pôjdem do Sankt Moritzu alebo uprednostním preteky v snoubordingu v Cortine d'Ampezzo. Týmto rozhodovaním privádzam trénerov do šialenstva,“ pokračovala Ledecká.

Na webe svojej zastupujúcej agentúry Sport Invest, ktorý cituje aj portál idnes.cz, senzačná víťazka ešte doplnila: „Bolo skvelé, že nás vôbec nechali súťažiť. Od rána nám snežilo a pre organizátorov to bolo veľmi náročné. Mali veľa roboty. Špeciálne poďakovanie patrí dobrovoľníkom, ktorí odviedli fantastickú robotu.“

Piatok prial vyšším štartovým číslam, s tridsiatkou obsadila štvrté miesto Rakúšanka Nina Ortliebová, ktorej doterajším najlepším umiestnením bola jedenásta priečka spred troch rokov.

V Lake Louise sa začiatok pretekov oneskoril o hodinu. Zapríčinil to príval čerstvého snehu, ktorý museli organizátori odpratať zo svahu. Husté nočné sneženie ich takisto prinútilo skrátiť trať na 2544 metrov.

S náročnými podmienkami sa vyrovnávala aj trojnásobná obhajkyňa veľkého glóbusu a vedúca žena celkového poradia Mikaela Shiffrinová z USA. Najúspešnejšia slalomárka histórie seriálu skončila vo svojom prvom zjazde SP po vyše roku na desiatej pozícii, mala o 96 stotín sekundy horší čas než Ledecká.

SP v Lake Louise: 1. Ester Ledecká (ČR) 1:31,87 min, 2. Corinne Suterová (Švaj.) +0,35 s, 3. Stephanie Venierová (Rak.) +0,45, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.), Nina Ortlieb (Rak.) obe +0,66, 6. Sofia Goggiová (Tal.) +0,69, 7. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +0,74, 8. Kira Weidleová (Nem.) +0,82, 9. Nicol Delagová (Tal.) +0,94, 10. Mikaela Shiffrin (USA) +0,96

Celkové poradie SP (po 5 súťažiach): 1. Shiffrinová 366, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) 160, 3. Petra VLHOVÁ (SR) 138, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) 128, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 125, 6. Marta Bassinová (Tal.) 122

Poradie zjazdu (po 1. súťaži): 1. Ledecká 100, 2. Suterová 80, 3. Venierová 60, 4. Rebensburgová, Ortliebová 50, 6. Goggiová (ITA) 40