Cyklistický kolobeh života: veteráni, odstúpte. Nastupuje mladá krv

Michal Bakaj | 01.10.2019 15:48
Mads Pedersen Foto: ,
Mads Pedersen sa stáva nečakaným majstrom sveta.
Jeho triumf neznamenal len historický výsledok pre dánsku cyklistiku. Ďalší výnimočný úspech mladého jazdca len potvrdil generačné striedanie stráží v profipelotóne.

V cyklosvete stále doznieva senzačné víťazstvo Madsa Pedersena v pretekoch s hromadným štartom na MS v Yorkshire. Dvadsaťtriročný severan zaskočil všetkých favoritov a ako prvý Dán v histórii vybojoval dúhový dres.

Zároveň sa stal najmladším majstrom sveta v tomto tisícročí, v roku 1999 uspel vo veku 22 rokov Španiel Óscar Freire.

Súperi po šiestich rokoch

Hlavným favoritom podľa expertov i stávkových kancelárií bol v nedeľu Mathieu van der Poel. Holandský klenot je špičkový cyklokrosár a s náročnými podmienkami, ktoré vládli počas víkendu v severoanglickom grófstve, nemal mať problémy.

Pedersen a Van der Poel sú starí známi. Na juniorských MS 2013 triumfoval Holanďan pred svojím sokom a obral ho o zlato.

V Anglicku sa stretli v súboji o dúhový dres opäť – ale za iných okolností. Pozícia Van der Poela bola jasná. Ale Pedersen? V dánskom výbere mal pomáhať lídrom Michaelovi Valgrenovi a Jakobovi Fuglsangovi.

Holanďan Mathieu van der Poel, víťaz pretekov... Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Mathieu van der Poel Holanďan Mathieu van der Poel, víťaz pretekov Svetového pohára horských bicyklov v Lenzerheide.

Rozhodnutie padlo dvanásť kilometrov pred cieľom. Van der Poel nevydržal tempo vedúcej skupiny, kým Pedersen áno. V záverečnom špurte najsilnejšej trojice napokon zdolal elitného časovkára Stefana Künga i vlaňajšieho majstra Európy Mattea Trentina a slávil životný úspech.

„Prekvapil aj mňa. O Küngovi sa vie, že je skôr dieselový motor, výborný tempár a že najlepšie nohy na papieri mal mať v špurte Trentin. V závere sa však naplno ukázalo, aké náročné to boli preteky. Pedersen súperom nedal šancu a zaslúžene vyhral,“ hodnotí nečakaný záver MS Martin Velits.

Bývalý slovenský reprezentant, ktorý nedeľňajšie preteky spolukomentoval pre RTVS, už počas prenosu naznačil, že Dánov neradno odpisovať.

Francúz Julian Alaphilippe. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Julian Alaphilippe Francúz Julian Alaphilippe.

„Každý rok postavia kvalitný tím s viacerými výbornými jazdcami. Nemajú však vo svojom strede hviezdu ako Francúzi v Alaphilippovi či Belgičania v Gilbertovi. Talent tam je, ale nikdy nejdú na šampionát s tým, že práve tento jedinec má veľkú šancu na triumf. Už sa im síce medaila predtým podarila, Breschel má striebro i bronz, ale to bola skôr náhoda,“ pokračuje Velits.

Nástup dravých mladíkov

V nedeľu zohrala veľkú úlohu aj príroda. Dážď, silný vietor a sychravé počasie odstavili z pretekov viacerých ašpirantov na cenné kovy. Z celkového počtu 197 jazdcov ich prišlo do cieľa len 46.

„Ani jeden z pretekárov, ktorí stáli na štarte, sa na to netešil. Na druhej strane – sú pretekári, ktorí majú v takomto počasí menej problémov v porovnaní s ostatnými. Platí to napríklad o bronzovom Küngovi. Jemu sa v takýchto podmienkach vždy darilo. V nedeľu však mali problémy aj tí najlepší. Alaphilippe, Valverde a iní nedokázali v extrémnom počasí naplno využiť svoj potenciál,“ myslí si Velits.

Stefan Küng. Foto: TASR, Oliver Ondráš
Stefan Küng Stefan Küng.

Pedersen po pretekoch spomínal, ako s kamarátmi častokrát bicyklovali v daždi a vetre. Najazdené kilometre v severských podmienkach sa mu v nedeľu zišli.

„Dánovi isto sadnú podobné podmienky viac ako Španielovi či Talianovi. Pedersen je veľmi kvalitný pretekár, neťažil len z toho, že podobné počasie pozná. Vlani bol druhý na Okolo Flámska, čo je jedna z najdlhších a najnáročnejších klasík. Referencie mal, ale nikto s ním nepočítal,“ pripomína Velits.

Triumf 23-ročného Pedersena podčiarkol úspešný rok nastupujúcej generácie mladých jazdcov. Titul vicemajstra sveta v časovke získal belgický supertalent Remco Evenepoel, ktorý je od Pedersena ešte o štyri roky mladší.

MS v cyklistike v Yorkshire Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan v cieli pretekov s hromadným...

Mladíci žiarili aj na podujatiach Grand Tours. Tour de France ovládol 22-ročný Kolumbijčan Egan Bernal, tretie miesto na Vuelte brala o dva roky mladšia slovinská nádej Tadej Pogačar.

„V tejto sezóne je to zrejme výraznejšie, ale deje sa to každý rok – mladí prichádzajú, starší odchádzajú. Kolobeh života funguje aj profesionálnej cyklistike. Na základe výsledkov je však zrejmé, že sa nám formuje veľmi silný ročník cyklistov okolo dvadsiatky. S výhliadkou do budúcnosti bude veľmi zaujímavé sledovať ich výkony,“ myslí si Velits.

Toto konštatovanie sa týka aj Petra Sagana. Na jednorazových klasikách i v hromadných dojazdoch mu tento rok pribudli viacerí kvalitní súperi, proti ktorým bude nastupovať aj v budúcej sezóne.

Peter Sagan počas pretekov na MS v meste... Foto: TASR, Michal Svítok
Peter Sagan Peter Sagan počas pretekov na MS v meste Harrogate.

Mladíci sú draví, ambiciózni a častokrát jazdia bez rešpektu. Veteráni, ktorí si vybojovali pozície a etapové vavríny po tisíckach odjazdených kilometrov, však bez boja neustúpia.

„Očakávam, že sa z toho vyformuje zdravý mix. Veľké hviezdy ako Valverde, Gilbert a pomaly už aj Peter Sagan, keď sa prehupne cez tridsiatku, sú skúsení borci s nálepkou veteránov. Pribúdajú mladí a opakuje sa súboj, keď veteráni chcú ukázať, že nepatria do starého železa. Tento rok je to o to zreteľnejšie, že mladíci dokázali povyhrávať veľké preteky. Myslím, že fanúšikovia sa aj v budúcej sezóne môžu tešiť na zaujímavý súboj generácií,“ uzatvára tému Velits.

Pozrite si, ako vítali fanúšikovia v cieli Petra Sagana

Video

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ