NÁZOR: Sagan nie je Chuck Norris

Michal Zeman | 30.09.2019 11:23
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan obsadil na cyklistických majstrovstvách sveta 5. miesto.
Kto ho nepozná, asi sa neubráni pocitu, že mu môže byť všetko ukradnuté a z ničoho si nerobí ťažkú hlavu.

Na MS dorazí posledný z veľkých favoritov. Na okruhu si ani raz nezatrénuje. Tvrdí, že sú to preteky ako každé iné. Reptá, keď sa všetci pýtajú stále to isté – či získa štvrtý titul. Tlak nepociťuje. Keď nejde o život, nejde o nič, filozofuje. Čo bude zajtra? Uvidíme…

Peter Sagan je však stopercentný profík. Má more skúseností a v cyklistike presne vie, čo robí. Ale neberie ju ako nekonečnú vedu. Keď sa postaví na štart, chce vždy zvíťaziť. Preteky len tak nezabalí. Dokáže sa výborne pripraviť na vrchol sezóny.

Je realista. Nik mu nemusí vravieť, akú silu má slovenská cyklistika. Nečaká, že mu niekto bude vyšliapavať cestičku do cieľa a on v ňom zlíže smotanu. Nemusí mať vysokú cyklistickú školu, aby si zrátal, že zo všetkého najviac sa musí spoľahnúť sám na seba. Neroní krokodílie slzy, že na rozdiel od súperov nemá v kľúčových okamihoch podporu tímu.

MS v cyklistike v Yorkshire Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan v cieli pretekov s hromadným...

Hovorí, že cyklista má v pretekoch k dispozícii jeden výstrel a musí ho využiť v správnu chvíľu. Znamená to, že nemôže v pelotóne lietať ako Chuck Norris, ktorý jediný dokáže opraviť defekt aj na nákupnom vozíku.

V každých pretekoch podniknú cyklisti desiatky útokov. Nemôže sa roztrhať a byť všade. V Yorkshire ho nezlomili kruté podmienky, ukázal fyzickú i mentálnu silu. Podal jeden z najlepších výkonov roka, ale na zlato to nestačilo.

Čo sa stane, ak nezvíťazím? Nič. Budú ešte iné preteky, tvrdil pred štartom.

Celý Sagan. Akoby mu to bolo fuk. Ale pozor, je svetový šampión. A trojnásobný. Možno už štvrtý titul nezíska. Ale môžete na to vziať jed, že urobí maximum, aby ho mal…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ