Brada mu nepomohla. Potrestaný ruský tréner sa priznal, že naďalej trénuje atlétov

ČTK | 11.07.2019 17:31, aktualizované: 
Doživotne suspendovaný ruský tréner Vladimir Kazarin priznal, že napriek zákazu ďalej pripravuje atlétov. Aby ho nemohli identifikovať, nechal si narásť fúzy. Prichytili ho členovia ruskej antidopingovej agentúry na sústredení v Kirgizsku.
Vladimir Kazarin s Marijou Savinovovou na... Foto: Reuters, Lucy Nicholson
Vladimir Kazarin Vladimir Kazarin s Marijou Savinovovou na londýnskej olympiáde.

Podozrenie, že bývalý kouč olympijskej víťazky Marie Savinovovej či Julie Stepanovovej vedome porušuje zákaz, sa objavilo už skôr. V rozhovore pre Match TV ho Kazarin potvrdil.

„Celý život som pracoval v atletike, preto ma myšlienky viedli k tomu, aby som pokračoval,“ povedal šesťdesiatsedem­ročný tréner. Doživotný trest dostal v apríli 2017 kvôli držaniu a distribúcii dopingových látok.

Nerešpektovanie zákazu činnosti funkcionárov a lekárov bolo jedným z dôvodov, prečo svetová atletická federácia IAAF pred mesiacom predĺžila suspendáciu ruského zväzu, ktorá trvá kvôli systematickému dopingu v krajine od novembra 2015.

Rusku preto stále hrozí, že aj na majstrovstvách sveta v Dauhe na prelome septembra a októbra budú môcť pretekať len vybraní reprezentanti, ktorí splnia dané podmienky, a iba pod neutrálnou vlajkou.