Žiadny Sagan, žiadny problém. Bora oslavovala historické double

Pravda | 29.04.2019 11:04
Belgicko cyklistika Liege-Bastogne-Liege... Foto: ,
Monument Liége-Bastogne-Liége vyhral Dán Jakob Fuglsang (uprostred) z Astany. Stupeň víťazov doplnili jazdci tímu Bora-Hansgrohe Davide Formolo (vľavo) a Maximilian Schachmann.
Vlani v tíme Bora-Hansgrohe oslavovali po slávnej klasike Paríž-Roubaix, ktorú po famóznom výkone vyhral Peter Sagan. Tento rok nemeckej stajni zo série monumentov najlepšie vyšiel ten predposledný - na nedeľňajšom Liége-Bastogne-Liége brala hneď dve pódiové miesta.

Za víťazným Dánom Jakobom Fuglsangom z Astany, ktorý potvrdil parádnu jarnú formu suverénnym triumfom, skončili druhý Talian Davide Formolo a tretí bol Nemec Maximilian Schachmann.

Nedeľňajšie pódiové double z monumentu bolo pre Boru ďalší rekordný zápis. Prišiel týždeň po tom, ako Rakúšan Felix Grossschartner pred týždňom skompletizoval svoje víťazné ťaženie na pretekoch Okolo Turecka a stal sa prvým jazdcom Bory, ktorý ovládol viacetapové podujatie v prestížnom seriáli WorldTour.

„Klobúk dole pred výkonom našich chlapcov. Odjazdili perfektné preteky. Z druhého a tretieho miesta máme veľkú radosť,“ tešil sa športový riaditeľ Enrico Poitschke. Tímový úspech Bory podčiarkli trinásty Patrick Konrad a štrnásty Jay McCarthy.

„Konrad zaútočil 40 km pred cieľom, aby sme ja a Max mali lepšie nohy v závere. Dlho som sa držal s Fuglsangom, ale bol dnes najsilnejší. Výsledok na monumente hovorí sám za seba a určuje silný výkon celého tímu,“ vravel Formolo.

Po väčšinu klasikárskej sezóny sa na pretekárov usmievalo priaznivé počasie, ale v nedeľu v okolí Liége to neplatilo. Pršalo a fúkal nepríjemný vietor. Schachmann, letná posila Bory z Quick-Stepu, označil ťažké podmienky a konečné tretie miesto za jeden z najnáročnejších pretekov vo svojej kariére.

„Veľmi ťažký deň s parádnym koncom. Som rád, že som mohol zašpurtovať o tretie miesto. Myslím, že sme podali výborný tímový výkon, veď výsledky hovoria sami za seba,“ vyjadril sa Schachmann, ktorý jazdil výborne už na Amstel Gold Race, kde skončil piaty.

Peter Sagan na Liége-Bastogne-Liége neštartoval, hoci to mal pôvodne v pláne. Namiesto toho uprednostnil oddych a prípravu na májové preteky Okolo Kalifornie v USA.

TV Pravda: V pravidelnej relácii Týždeň v športe sme analyzovali sezónu Petra Sagana s jeho bývalým trénerom Petrom Zánickým.

Video