Legenda Štochl: Zaspali sme dobu. Všetci okrem nás idú hore

Michal Zeman | 17.04.2019 05:00
Slovenskí hádzanári nezvládli už ôsmu kvalifikáciu za sebou na veľký turnaj (MS či ME). Po dvoch slabých výkonoch a prehrách s Talianskom stratili šancu na postup aj na budúcoročný európsky šampionát. Ešte horší je fakt, že národný tím sa nachádza v rozklade.
Sklamanie slovenských hádzanárov po prehre s... Foto: SITA, Tomáš Somr
HÁDZANÁ: Slovensko - Taliansko Sklamanie slovenských hádzanárov po prehre s Talianskom.

Hatalčík: Taliansko sme mali zdolať

Dán Heine Ernst Jensen, ktorý nastúpil na post trénera slovenskej reprezentácie v októbri 2017, sa musel zaobísť bez niekoľkých opôr. V tíme sa neobjavil ani jeden muž z majstrovského Prešova (v pôvodnej nominácii boli piati – Straňovský, Rábek, Krok, Urban, Rečičár).

Majiteľ dominantného klubu slovenskej hádzanej Miloslav Chmeliar sa rozhodol nevyplatiť im mzdu v čase reprezentačných akcií a nedostali by ju ani v prípade, ak by sa v tom čase zranili a nemohli by si plniť klubové povinnosti.

Môžeme len špekulovať o tom, či by tím s nimi dokázal zdolať Talianov, ktorí pôvodne patrili k outsiderom 7. skupiny.

Jeden z najskúsenejších trénerov Peter Hatalčík, ktorý viedol viacero popredných slovenských tímov vrátane Prešova i reprezentácie, sa domnieva, že v odvete mali Slováci zvíťaziť aj bez absentérov. Podľa neho zápas v Považskej Bystrici nezvládli nielen hráči, ale ani tréneri na lavičke.

„S Prešovčanmi by sme boli určite silnejší, dvaja-traja z nich patria do základnej zostavy. Ale aj bez nich sme mali tento zápas doma vyhrať, netvrdím či by to stačilo na postup, ani to, či sme mali zvíťaziť o päť alebo o tri góly, ale aspoň o jeden určite,“ tvrdí Hatalčík.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj legenda slovenskej hádzanej, 43-ročný Richard Štochl, ktorý len vlani ukončil hviezdnu kariéru.

„Určite sme mohli v odvete vyhrať, ale tím už bol pod tlakom, podľahol v prvom zápase, v druhom musel zvíťaziť a príliš sa mu nedarilo,“ domnieva sa bývalý brankár, ktorý sa deväťkrát stal hádzanárom roka a v kariére vybojoval desať titulov v šiestich krajinách.

Slovák Marek Korbel (uprostred) a Taliani... Foto: TASR, RADOVAN STOKLASA
SR Taliansko Hádzaná Muži Kval ME2020 TNX Slovák Marek Korbel (uprostred) a Taliani Davide Bulzamini (vľavo), Andrea Carlo Parisini (vpravo) počas kvalifikačného zápasu Slovensko - Taliansko.

Dôsledky zbabraného finále

Nielen Hatalčík považuje za nešťastné rozhodnutie trénera hrať so siedmimi hráčmi bez brankára v druhom polčase, keď Slováci prehrávali o dva góly. Bol to risk, ktorý nevyšiel, hráči kopili chyby, v tomto úseku inkasovali štyri góly do prázdnej bránky.

„Dali sme si štyri vlastné góly. Napriek tomu sme ešte dokázali vyrovnať, začínalo sa znovu, ale nestačilo to.“

Negatívny postoj Tatrana k účasti jeho hráčov v reprezentácii je reakciou na nedávne finále Slovenského pohára, v ktorom favorit prehral s Považskou Bystricou po rozstrele zo sedemmetrových ho­dov.

Ako sa ukázalo, úspešnejší v ňom bol Tatran, ale rozstrel na pokyn rozhodcov pokračoval v rozpore s pravidlami a na záver sa tešila Považská Bystrica. Zväzové orgány protest Prešova neakceptovali, ponechali v platnosti dosiahnutý výsledok.

„To je obrovský problém. Štyria zodpovední činovníci, ktorí majú dozerať nad regulárnosťou finále, nepoznali pravidlá. Rozladenie prešovského klubu sa dá pochopiť, otázkou je, akým spôsobom riešil problém. Na druhej strane – hráči zákaz reprezentovať nemali. Je to aj o ich vnútornej sile, či sú ochotní znášať určité riziko. To je však už komplikovanejšia otázka,“ doplnil Hatalčík.

Podľa Štochla sa dala situácia vyriešiť. „Myslím si, že mzdu mal reprezentantom refundovať zväz, nie je to taká vysoká suma, bolo by to najjednoduchšie riešenie. Urobilo sa zbytočne veľké haló. Zložitú situáciu komplikujú často zbytočné žabomyšie vojny, ktoré medzi sebou vedieme,“ tvrdí.

Radosť talianskych hádzanárov po výhre nad... Foto: TASR, RADOVAN STOKLASA
SR Taliansko Hádzaná Muži Kval ME2020 TNX Radosť talianskych hádzanárov po výhre nad Slovenskom.

Zanedbaná mládež: na frak dostali aj juniori

Štochl pripomína, že problém má hlbšie korene a nejde len o jeden-dva zápasy. „Po rozdelení Československa dostalo nástupnícke práva Česko, my sme sa hrabali z pivnice. Potom sme však zaspali dobu, nevyužili sme, že sa nám niekedy darilo. Slabo pracujeme s mládežou, chýbajú nám nielen talenty, ale aj potrebné počty,“ zdôrazňuje Štochl, ktorý sa sám teraz venuje mládeži, vedie starších dorastencov Košíc i krúžok hádzanej na škole.

Jeho slová potvrdzuje fakt, že minulý týždeň dvakrát vysoko prehrali na domácej pôde s Talianskom aj slovenskí juniori (23:33 a 18:26).

„Všetci idú hore, len my padáme. V minulej kvalifikácii sme podľahli Luxembursku, čo bolo niekedy nemysliteľné. Už keď som končil, boli medzi hráčmi aj desaťročné vekové rozdiely, trápia nás obrovské generačné skoky, chýbajú hráči, ktorí by dosahovali potrebnú úroveň. Za to nemôžu súčasní reprezentanti. To je beh na dlhé trate, to nefunguje tak, že odrazu budeme mať celú generáciu výborných hádzanárov. Keď z každého ročníka vyjde jeden-dvaja špičkoví hráči, je to dobré. Žiaľ, nemáme ich. To všetko sú dôsledky zanedbanej práce s mládežou. Až teraz naplno cítime negatívny efekt.“

Národný tím prežíva najhoršie obdobie za uplynulých desať rokov. Premiérovo sa prebojoval na MS 2009 do Chorvátska, kde obsadil desiate miesto. Odvtedy výkonnosť stále padá.

Pod Jensenovým vedením nezvládol tím už dve kvalifikácie, podľahol v šiestich súťažných zápasoch za sebou (dvakrát v minulej kvalifikácii a štyri razy v aktuálnej). Netešil sa z výhry od 14. januára minulého roka, keď zahanbujúco podľahol Luxembursku.

Jensen akoby nebol dostatočne zorientovaný v slovenskej hádzanárskej realite, nebráni sa zodpovednosti, ale o rezignácii neuvažuje, verí v obrat. Na ME 2022 Slováci chýbať nebudú, s Maďarskom sú spoluorganizátormi finálového turnaja.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ