Pred rokom eufória, teraz sklamanie. Chýbal mi len kúsok, smútil Sagan

Michal Bakaj | 15.04.2019 07:51
Ešte trinásť kilometrov pred cieľom bol na čele pretekov, ale z obhajoby vlaňajšieho triumfu napokon nebolo nič.

Peter Sagan neuspel v snahe druhýkrát v kariére ovládnuť Paríž-Roubaix. Na slávnom monumente opäť predviedol výborný výkon, ale tento rok mu to stačilo „len“ na piate miesto.

Tajomný Sagan

Slovenský šampión sa postavil na štart Kráľovnej klasík v inej pozícii, ako tomu bolo po minulé roky. Túto jar na jednodňových pretekoch nezaznamenal výraznejší výsledok, maximom bolo štvrté miesto na Miláno-San Remo.

„Tajomný Sagan,“ písal francúzsky L'Equipe v súvislosti s formou Slováka. Lídra tímu Bora-Hansgrohe špekulácie médií však vôbec nezaujímali.

Tri dni pred pretekmi sa zúčastnil na malej ceremónii, keď v ikonických sprchách na velodróme v Roubaix pripol na jednu z nich tabuľku so svojím menom. Stalo sa tak na počesť jeho vlaňajšiemu triumfu.

„Sú tu samé slávne mená a teraz už aj to moje. Je to príjemný pocit,“ vravel Sagan po tom, ako sa ocitol v spoločnosti legiend ako Eddy Merckx, Johan Museeuw, Fabian Cancellara či Tom Boonen.

V sobotu na predštartovej prezentácii v Compiégne, kde každoročne Paríž-Roubaix štartuje, vyvolal davové šialenstvo.

Francúzi berú Sagana ako jednu z ikôn Tour de France, na ktorej Slovák vyhral už šesť zelených dresov. Fanúšikovia chceli jeho podpisy, novinári žiadali o rozhovor.

Takmer rovnaké miesto na útok

Legendárne preteky opäť nezostali svojej povesti nič dlžné. Po dlhých kilometroch na ceste nasledovalo 29 úsekov na mačacích hlavách. Kocky a silný protivietor rýchlo roztrhali pelotón a o dramatické momenty nebola núdza.

Sagan jazdil výborne. Držal sa na čele, šikovne prechádzal náročné úseky a potom to prišlo. Takmer na identickom mieste ako vlani – 52 kilometrov pred cieľom – vyštartoval z hlavnej skupiny.

Paríž-Roubaix 2019 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Najlepší traja na Paríž-Roubaix 2019: tretí...

Jeho tempo udržali len piati súperi, z toho štyria z nich boli spolufavoriti na triumf – a všetci z Belgicka. Dvojicu z Quick-Stepu Gilbert, Lampaert dopĺňali skúsený Vanmarcke a cyklokrosový šampión Van Aert. Posledným do počtu bol mladý Nemec Politt.

Sagan si vytrvalo strážil pozíciu a likvidoval pokusy rivalov o únik rivalov. Stálo ho to veľa síl a viaceré aj zachytil, ale ten rozhodujúci trinásť kilometrov pred koncom už nie. Politt s Gilbertom mu ušli, napokon sa z výhry na velodróme tešil skúsený Gilbert.

„Odjazdil som výborné preteky, avšak v závere mi kúsok energie chýbal. Som sklamaný, ale zároveň viem, že som predviedol najlepší možný výkon. S tým som skutočne spokojný,“ vravel Slovák v cieli v Roubaix.

Hoci Saganova jar bez výhry pokračuje, bojovný výkon na kockách bol povzbudením do zvyšku sezóny. Najbližšie sa slovenský šampión predstaví na klasike Amstel Gold Race (21. apríla).