NÁZOR: Ťažký život Terézie Poliakovej

Martin Prosnan | 16.12.2018 21:14
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Poliaková Foto: ,
Slovenská biatlonistka Terézia Poliaková.
Máločo je spravodlivejšie ako šport. Góly, body, sekundy, ale aj vybielené terče sa oklamať nedajú.

Ak do tohto sveta občas nazrie krivda, tak spravidla cez naše falošné pocity. Napríklad o tom, že Slovensko má nárok na úspech v ženskej biatlonovej štafete.

V poriadku, život v ilúzii nemusí byť na škodu, ak naň nik nedopláca. Slovenská štafetová trojka – Terézia Poliaková – to však schytáva po každých pretekoch.

Tréneri zväčša sledujú čisto športové ciele. Nádej na dobrý výsledok chcú živiť tak dlho, ako sa len dá. Pochopiteľne, nič lepšie v ich pozícii urobiť nemôžu. Aj preto v prvej polovici pretekov stavajú to najlepšie, čo majú…

Potom sa na štart postaví Poliaková – aj ona roky na sebe tvrdo pracuje, možno rovnako, ako o poznanie talentovaniešie Kuzminová s Paulínou Fialkovou. V slovenskom meradle jej to stačí na 4. miesto. Do kvarteta – tak, aby doplnila počet potrebný pre štart ženskej štafety.

Pravidelne nastupuje na tretí úsek a tuší, že 1. miesto, ktoré jej odovzdáva hviezdna kolegyňa, nemá šancu udržať. Lebo hneď za ňou sú oveľa silnejšie pretekárky – na lyžiach i so zbraňou v ruke. Tuší, že pred celým Slovenskom bude zasa za tú, ktorá zopsula celé preteky. A pripravila krajinu o pekný výsledok.

Žiaľ, iba iluzórny!

Lebo Slovensko nie je žiadna biatlonová veľmoc a na úspech v štafete zatiaľ nedorástlo. Z toho mála mladých ľudí, ktorí sa tomuto športu venujú, dokázalo vychovať jednu špičkovú pretekárku – Paulínu Fialkovú. Kuzminová je – s prepáčením – luxusný dovoz. A piate miesto z Pjongčangu iba zhodou okolností – nič viac.

Po pretekoch v tirolskom Hochfilzene zaplavili diskusie a sociálne siete urážlivé príspevky na adresu 29-ročnej Slovenky. Kruté a nespravodlivé. Pretekárka z Brezna predsa robila, čo mohla.

Falošné nádeje často vedú k veľkému sklamaniu a podpásovým úderom. A pritom stačí jediné – triezvy pohľad. Slovenská biatlonová realita je totiž takáto: ženská štafeta bez Terézie Poliakovej bude slabšia.

Alebo potom žiadna.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ