Titul je veľmi blízko. Hamilton na Schumacherov rekord nemyslí

Eduard Révész | 20.10.2018 09:00
hamilton F1 Foto: ,
Takto oslavoval Lewis Hamilton svoj triumf na VC USA pred troma rokmi. Bude sa tento víkend tešiť z obhajoby titulu?
Už tento víkend sa môže k menám velikánov formuly 1 s piatimi majstrovskými titulmi pridať ďalšie. Lewis Hamilton má veľkú šancu v predstihu spečatiť vydarenú sezónu honorom svetového šampióna.

Na Veľkej cene USA, osemnástom podujatí ročníka, si jazdec Mercedesu definitívne zabezpečí prvenstvo v celkovom hodnotení, ak získa v nedeľu o 8 bodov viac ako jeho súper Sebastian Vettel z Ferrari. Ten najmä kvôli jazdeckým či strategickým chybám v druhej polovici sezóny zaostáva za lídrom o 67 bodov.

Hamilton sa môže piatym primátom vyrovnať legendárnemu Juanovi Manuelovi Fangiovi a na Michaela Schumachera by strácal už len dva tituly.

„Úprimne, nikdy som nemyslel na rekord. Od začiatku som túžil vyrovnať sa Ayrtonovi Sennovi, ktorý je mojím vzorom. To sa mi podarilo pred dvoma rokmi a odvtedy som vstúpil do neznámeho teritória,“ vyjadril sa Hamilton k trojnásobnému majstrovi sveta pre Reuters.

Tridsaťtriročný Brit má excelentnú formu, zvíťazil v šiestich z posledných siedmich pretekov. Okruh v Austine si podmanil päťkrát, čo je suverénne najviac zo všetkých pilotov.

Aj táto štatistika hovorí v neprospech Vettela. Nemec sa tešil v Texase ešte v roku 2013 vo farbách Red Bullu.

„Mercedes odviedol v tomto roku lepšiu prácu ako my, stačí sa pozrieť na bodový rozdiel. Už nezmeníme, čo bolo. Radšej sa skoncentrujeme na posledné štyri veľké ceny. Musím zariskovať, ak sa chcem udržať v boji,“ citovala Vettela oficiálna stránka F1.

V dejisku pretekov bolo v predchádzajúcich dňoch daždivo a situácia by sa podľa predpovedí mala v nedeľu zlepšiť. Možné vyvrcholenie boja o tohtosezónneho kráľa by malo sprevádzať polooblačné počasie s teplotami okolo 19 °C. Nedeľňajší štart je naplánovaný na 20.10 SELČ (priamy prenos Sport2).

Hamilton získa titul v Austine, ak

  • vyhrá a Vettel skončí najlepšie tretí
  • bude druhý a Vettel najlepšie piaty
  • bude tretí a Vettel najlepšie siedmy
  • bude štvrtý a Vettel najlepšie ôsmy
  • bude piaty a Vettel najlepšie deviaty
  • šiesty a Vettel skončí bez bodov

Poradie MS

Jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 331 b., 2. Vettel (Nem./Ferrari) 264, 3. Bottas (Fín./Mercedes) 207, 4. Räikkönen (Fín./Ferrari) 196, 5. Verstappen (Hol./Red Bull) 173, 6. Ricciardo (Aus./Red Bull) 146.
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 538, 2. Ferrari 460, 3. Red Bull 319, 4. Renault, 5. Haas 84.