F1 mieri do Vietnamu. Nový okruh vytvoria aj existujúce cesty

ČTK | 08.10.2018 12:53
VC Ruska, štart Foto: ,
Ilustračná snímka.
Seriál formule 1 by mal zavítať v roku 2020 prvýkrát do Vietnamu. Riaditeľ pretekov Charlie Whiting bol minulý týždeň na inšpekčnej ceste v Hanoji a kladne hodnotil tamojšiu mestskú trať, na ktorej by sa o dva roky mohli preháňať najrýchlejšíe svetové monoposty.

„Je to v pokročilom štádiu tvorby. Podľa mojich informácií tam chcú Grand Prix v roku 2020, čo by nemal byť na základe predchádzajúcich skúseností problém,“ povedal Whiting novinárom počas víkendovej Veľkej ceny Japonska v Suzuke.

Preteky by sa mali uskutočniť na trati v západnej časti Hanoja približne 12 km od centra metropoly. Až na výnimky tvoria okruh už existujúce cesty.

„Časť trate ešte nie je postavená. Ale pochopil som, že potom sa z nej stanú cesty,“ uviedol Whiting.

O organizovanie Veľkej ceny Vietnamu majú veľký záujem vedenie F1 a sponzori, ktorí považujú ázijskú krajinu za rozvíjajúci sa trh. Napriek špekuláciám však ešte dohoda o organizovanie Grand Prix podpísaná nie je.

Veľká cena Vietnamu by bola prvými novými pretekmi predstavenými držiteľmi obchodných práv Liberty Media. Spoločnosť prevzala kontrolu nad seriálom vlani v januári po dlhoročnom vládcovi Berniem Ecclestoneovi. V súčasnom kalendári je po minuloročnej derniére Malajzie päť ázijských Veľkých cien.