Räikkönen sa vracia ku koreňom

Eduard Révész | 11.09.2018 17:32
Marec 2001, Veľká cena Austrálie v Melbourne, tradičné miesto štartu novej sezóny formuly 1.
Kimi Räikkönen. Foto: TASR/AP, Luca Bruno
Kimi Räikkönen Kimi Räikkönen.

Neznámy blondiak vystupuje z modrého monopostu stajne Sauber a s chladným úsmevom prijíma nečakané ovácie. Za sebou má skvelý vstup do kráľovnej motošportu – finišoval na šiestom mieste. „Dámy a páni, toto je nový Mika Häkkinen,“ prirovnáva televízny komentátor vtedy 21-ročného Fína Kimiho Räikkönena k slávnejšiemu krajanovi, dvojnásobnému šampiónovi.

"Neviem, prečo mi všetci gratulovali, veď som nevyhral,“ znela reakcia nádejného pretekára po tom, ako ho oslavujúci mechanici pustili z ramien.

September 2018, talianske Maranello, sídlo stajne Ferrari. Do motoristického sveta sa dostáva prekvapujúca správa. Ostrieľaná, o necelý mesiac už 39-ročná hviezda s prezývkou Iceman (Ľadový muž), sa v budúcej sezóne vráti do tímu, v ktorom si odkrútil pamätný debut. Špekulácie o ukončení kariéry sa nenaplnili.

„Hádajte, kto sa vrátil? Čakajú ma ďalšie dva roky s tímom Sauber. Mám mimoriadne dobrý pocit z návratu tam, kde sa to celé začalo,“ napísal Räikkönen na Instagrame a pridal fotografiu z čias pôsobenia v Saubere. Šéf tímu Frédéric Vasseur považuje jeho angažovanie za neoceniteľnú pomoc vo vývoji monopostu aj tímu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Guess who’s back?! Next two years with @sauberf1team ahead! Feels extremely good to go back where it all began!

Príspevok, ktorý zdieľa Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen),

Za viac ako 18 rokov medzi motoristickou elitou toho stihol dosť. Po rozbehu vo švajčiarskom tíme zakotvil v slávnom McLarene (2002–2006), kde sa stal dvakrát vicemajstrom sveta. Nasledoval prestup do Ferrari, a hneď v prvom, nezabudnuteľnom ročníku 2007 oslávil zisk majstrovského titulu. Odvtedy sa pilot v červenej kombinéze z prvenstva netešil.

Opačným smerom pôjde dvadsaťročný Monačan Charles Leclerc, jazdiaci v kokpite Sauberu svoju premiérovú sezónu. Druhý rok je aj členom akadémie Ferrari.

„Kimi zohral pri rozvoji tímu rozhodujúcu úlohu a zároveň bol skvelý tímový hráč. Ako majster sveta v Scuderii Ferrari bude mať navždy miesto v histórii stajne,“ uviedol vo vyhlásení šéf Ferrari Maurizio Arrivabane.

Bezprostrednosťou si Räikkönen získal srdcia mnohých fanúšikov. Proti jeho odchodu dokonca vytvorili petíciu, ktorú podpísalo takmer 90-tisíc priaznivcov. Rodák z Espoo im na štarte veľkých cien chýbal v dvoch sezónach (2010–2011), keď si odskočil do MS v rely a vyskúšal si aj sériu NASCAR.

Zistil však, že jeho DNA je formula 1. Na jej okruhy sa vrátil ako pilot Lotusu, kde v roku 2013 oslavoval jubilejné 20. víťazstvo, zatiaľ svoje posledné. V tejto sezóne bol však už trikrát druhý.

Poteší fanúšikov monopostov so vzpínajúcim sa koníkom rozlúčkovým triumfom?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ