Spáchal Rodčenkov samovraždu? Hoax, ktorý dokazuje ruskú vinu, reaguje právnik

SITA | 28.06.2018 14:10
Moskovské laboratórium, ilustračná Foto: ,
Archívna snímka z moskovského laboratória.
Právny zástupca bývalého riaditeľa moskovského laboratória na analýzu vzoriek športovcov Grigorija Rodčenkova oznámil, že jeho klient sa nepokúsil o samovraždu a je v poriadku.

Reagoval na informáciu ruskej televízie RT, že Rodčenkov, ktorý odhalil rozsiahly doping v ruskom športe, sa 19. júna pokúsil ukončiť svoj život a skončil v nemocnici.

V reportáži citovala viceprezidenta ruského oddelenia Medzinárodného výboru pre ľudské práva Alexandra Jonova. Ten povedal, že Rodčenkov sa nachádza na neuro-psychiatrickej klinike vo Washingtone D.C.

„Myslím si, že Rodčenkov zažíva nesmierny vnútorný tlak a stres, ktorý zneužívajú americké orgány a spravodajské služby. Nútia ho za každú cenu vypovedať proti Rusku. Očividne stratil nervy a nevydržal všetko to, čo sa deje okolo neho,“ porozprával Jonov ruským médiám.

„Najnovší príklad falošnej správy je informácia ruských médii o samovražednom pokuse Dr. Rodčenkova. To nie je pravda. Pán Rodčenkov je zdravý, šťastný a produktívne spolupracuje s antidopingovými úradmi a vyšetrovateľmi pri odhaľovaní korupcie v Rusku,“ povedal podľa portálu insidethegames.biz Rodčenkovov advokát Jim Walden a dodal: „Pokračujúce ruské pokusy o diskreditáciu môjho klienta iba potvrdzujú ich vinu.“

Rodčenkov utiekol z rodnej krajiny v roku 2015. Odhalil rozsiahly systém manipulácie so vzorkami a štátom organizovaný dopingový program v Rusku počas zimných olympijských hier v Soči 2014.

Za jeho tvrdenia sa postavili Svetová antidopingová agentúra (WADA) aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Športová arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne však vyjadril pochybnosti a v jednom rozsudku uviedol, že Rodčenkovove tvrdenia nie sú podložené hmotnými dôkazmi.

Samotný Rodčenkov sa momentálne skrýva v USA v rámci federálneho programu na ochranu svedkov.