NÁZOR: Frajer

Martin Prosnan | 26.05.2018 16:33
Taliansko Cyklistika Giro d'Italia 19. etapa... Foto: ,
Christopher Froome oslavuje v cieli víťazstvo v piatkovej kráľovskej 19. etape Giro d'Italia 2018.
Fantastico, grandioso, perfetto... Také bolo tohtoročné Giro d'Italia. Bavilo od začiatku až do konca. Spôsobom, že slávnejšia Tour de France sa mohla iba červenať.

V polovici decembra – keď sa prevalila kauza „Salbutamol“ – bolo jasné, že Christopher Froome by mal dostať trest. Nič sa nezmenilo. Britský šampión, alebo niekto z jeho blízkeho okolia, spravil chybu. A mal by pykať.

Bolo by však totálne nespravodlivé spájať Froomovu suverenitu s konštantným dopovaním. Nie, to určite nie! Tento 33-ročný cyklista je výnimočným zjavom a nepotrebuje k tomu žiadnu zakázanú podporu. Mimochodom – nezabúdajme – že Salbutamol nie je žiadny krvný doping.

Videli ste to jeho piatkové sólo?

Ak sme sa v apríli nadchýnali nad extra triedou Petra Sagana na Paríž – Roubaix, tak (ak sme aspoň trošku objektívni fanúšikovia) musíme pred Froomom skloniť hlavu. Zaútočiť v nehostinných horách 80 kilometrov pred cieľom a doviesť únik do zdarného konca – tomu sa hovorí cyklistické nebo.

Pre väčšinu z nás, ktorí sme tento šport objavili až s príchodom fenomenálneho Slováka na scénu, to bola ukážka totálnej cyklistiky. Takto to kedysi robieval slávny Eddy Merckx. A len málokto veril, že v dnešnom pretaktizovanom pelotóne sa to ešte niekomu môže podariť.

Nuž, môže. Frajerovi Froomovi.

Giro d'Italia má svojho ružového víťaza. Kauza Salbutamol však naďalej leží na zelenom stole a stále existuje možnosť, že Brita potrestajú. Potom sa možno nájdu aj takí, ktorí spochybnia jeho veľký a zaslúžený taliansky triumf.

Froome im už odpovedal. Na Colle delle Finestre.