NÁZOR: Veľké slová malého trénera

Adam Zelinka | 19.04.2018 16:47
Spartak Trnava, Slovan Bratislava Foto: ,
Tréner FC Spartak Trnava Nestor El Maestro na streche kabíny po zápase proti Slovanu.
Malý, nezaujímavý, nedôležitý. Taký je Slovenský pohár. Podľa Nestora El Maestra, trénera futbalovej Trnavy.

So zvláštnym vyhlásením prišiel rodák z Belehradu len zopár minút po tom, čo Spartak nezvládol semifinálovú odvetu so Slovanom Bratislava. A sen o finálovej bitke na vlastnom štadióne sa mu rozplynul.

Deň pred zápasom však hovoril El Maestro v inom tóne. „Hráme semifinále pohára, navyše doma. Budeme veľmi motivovaní,“ burcoval s odhodlaním.

Motivovaní? Na zápas v nezaujímavej, malej a nedôležitej súťaži?

So Srbom zrejme po prehratom stretnutí lomcovali emócie. Nechal sa nimi uniesť. Možno len chcel na seba upriamiť pozornosť. A možno chcel novinárov, fanúšikov či súpera iba pobaviť. A možno…všetko myslel vážne. Od prvého slova, po záverečnú bodku.

Ktovie, aké slová by vychádzali z El Maestrových úst v prípade, že by v rukách držal finálovú miestenku. Možno by ju fanúšikom s revom a zaťatými päsťami ukazoval priamo zo strechy domácej striedačky – tak, ako po nej skákal po ligovom víťazstve nad Slovanom.

Mimochodom, mimoriadne dôležitom, zaujímavom a veľkom.

Nie je to po prvý raz, čo El Maestrove ústa pritiahli uši futbalovej verejnosti. Pred začiatkom jarnej časti odkazoval do Žiliny i Bratislavy jednoznačné: My na titul nemyslíme, favoritom ste vy. Pre pripomenutie: pred obomi konkurentmi mal trnavský líder v tom čase veľmi solídny 9-bodový náskok.

Možno šlo o tradičnú psychologickú vojnu – zvaliť všetku ťarchu zodpovednosti a tlaku na plecia súpera. A možno sa len prejavil strach. Z toho, že čosi veľké je na dosah. A vtedy sa predsa hodí akákoľvek výhovorka – najmä v prípade neúspechu.

Toho sa dočkal El Maestro v stredu večer. Hoci len v pohári, ktorý je nedôležitý, nezaujímavý a malý. Tak, ako tréner Trnavy. Zatial totiž nič nevyhral…