Zmiešané pocity v Mercedese. Hamilton má kvalifikačné rekordy, Bottas havaroval

ČTK, Pravda.sk | 24.03.2018 08:39, aktualizované: 
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton, víťaz kvalifikácie VC Austrálie.
Obhajca titulu vo formule 1 Lewis Hamilton odštartuje z prvého miesta na nedeľňajšej VC Austrálie. Za ním sa zaradia jazdci Ferrari Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.

Kvalifikáciu na úvodné preteky novej sezóny formuly 1 Veľkú cenu Austrálie suverénne vyhral Lewis Hamilton z Mercedesu.

Obhajca titulu majstra sveta si pole position zaistil rekordným časom 1:21,164 a dvojicu Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel z Ferrari na druhom a treťom mieste zdolal bezmála o sedem desatín sekundy.

Monoposty Ferrari síce na mokrej trati ovládli sobotňajší záverečný tréning, ale po prvé miesto na štarte si už na suchu rovnako ako v predchádzajúcich štyroch rokoch došiel Hamilton.

Štvornásobný majster sveta o sekundu vylepšil svoj minuloročný kvalifikačný rekord a pripísal si rekordnú siedmu pole position na okruhu v Albert Parku.

„Môj čas bol takmer dokonalý. Človek by čakal, že vzhľadom na výsledky z poslednej doby to budem brať už ako niečo normálne, ale rozhodne nie,“ povedal Hamilton.

„Bolo to dramatické a ešte teraz mi z toho búši srdce. Prekvapilo ma, aké rýchle boli obe Ferrari rýchla,“ pridal britský jazdec.

Räikkönen na druhom mieste zaostal o 664 tisícin sekundy, víťaz minuloročných pretekov a úradujúci vicemajster sveta Vettel bol o stotinu pomalší. „Myslím si, že môžeme byť spokojní. Včera sa nám nedarilo, ale kvalifikácia už bola lepšia,“ uviedol nemecký pilot.

Najlepšia trojica kvalifikácie na VC Austrálie.... Foto: Reuters, BRANDON MALONE
Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel Najlepšia trojica kvalifikácie na VC Austrálie. Víťaz Lewis Hamilton (v strede), druhý Kimi Räikkönen (vpravo) a tretí Sebastian Vettel.

Vettel je tiež presvedčený, že vzhľadom na iné nastavenie nebude medzi Ferrari a Mercedesom taký rozdiel. „Dúfam, že keď to dnes všetko zapli, tak to zajtra budú musieť vypnúť,“ vyhlásil jazdec, ktorý sa rovnako ako Hamilton usiluje o piaty titul majstra sveta.

Po štvrté miesto si so stratou 715 tisícin na víťaza kvalifikácie došiel Holanďan Max Verstappen, jeho kolega z Red Bullu Daniel Ricciardo bol už sa sekundovým mankom piaty. Domáci pilot sa však kvôli porušeniu pravidiel v piatkovom tréningu posunie na štartovom rošte o tri miesta dozadu.

„Sezóna sa ešte ani nezačala a ja som už dostal trest. Sú to sra… Myslím, že sa všetci zhodneme, že ma mohli potrestať inak. Mohli mi dať pokutu, varovanie, ale takto ma okradli o možnosť bojovať o pole position. Pritom som spomalil, červenú vlajku som videl, len som nespomalil dosť,“ povedal už v piatok Ricciardo.

Posledná časť kvalifikácia nevyšla Valtterimu Bottasovi, ktorý dostal pri výjazde zo zákruty hodiny, po náraze do bariéry zdemoloval pravú stranu vozidla a odlomil obe kolesá. Fínsky pilot Mercedesu vyviazol bez zranení, ale kvalifikáciu na zhruba desať minút prerušili, keďže bolo nutné vyčistiť trať.

Výsledky kvalifikácie na VC Austrálie: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1: 21,164, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) –0,664, 3. Vettel (Nem. / Ferrari) –0,674, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) –0,715, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) –0,988, 6. Magnussen (Dán. / Haas) –2,023, 7. Grosjean (Fr./Haas) –2,175, 8. Hülkenberg (Nem. / Renault) –2,368, 9 . Sainz (Šp. / Renault) –2,413, 10. Bottas (Fin./Mercedes) nedokončil poslednú časť kvalifikácie.

Pozn .: Ricciardo sa kvôli porušeniu pravidiel v piatkovom tréningu posunie na štarte o tri miesta dozadu.