Rusko je vo svete športu v ofsajde. Ukrajinci ho zakazujú, Briti ignorujú

SITA | 14.03.2018 17:48
Moskva, Rusko, Kremeľ, Chrám sv. Blažeja,... Foto:
Ilustračné foto
Ukrajinská vláda zakázala svojim športovcom zúčastňovať sa na športových podujatiach v susednom Rusku. Dôvodí tým, že Rusko okupuje časť ukrajinského územia.

Ukrajinské ministerstvo mládeže a športu vydalo v stredu nariadenie „o zákaze účasti členov ukrajinských národných športových tímov na všetkých športových súťažiach, ktoré sa konajú na území Ruskej federácie“.

Minister mládeže a športu Ukrajiny Igor Ždanov uviedol, že „agresori a útočníci musia byť vylúčení z globálnej športovej arény“, ďalším dôvodom je rozšírený ruský doping. Ministerstvo nereagovalo na otázky, či potrestá ukrajinských športovcov, ktorí by zákaz porušili.

Prvou súťažou, ktorej sa to týka, je marcové 8. kolo Svetového pohára v biatlone v ruskom meste Ťumen. Ukrajinský tím sa na ňom nezúčastní, takisto aj Česko a Veľká Británia odhlásili svoju účasť z pretekov.

Kráľovská rodina bude bojkotovať MS v Rusku

Britská premiérka Theresa Mayová informovala, že členovia kráľovskej rodiny ani politici krajiny nepocestujú na majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku na protest proti útoku na bývalého ruského špióna v Anglicku.

Mayová Dolnej snemovni parlamentu povedala, že pokus o vraždu Sergeja Skripaľa a jej dcéry v Salisbury predstavuje „protiprávne použitie sily ruským štátom“. Princ William je prezident Anglickej futbalovej asociácie (FA)