Olympiáda má ďalší dopingový prípad. Odkiaľ? Z Ruska

TASR, ČTK | 18.02.2018 14:57, aktualizované: 
Anastasia Bryzgalovová. Foto: ,
Anastasia Bryzgalovová je manželkou a spoluhráčkou Alexandra Krušelnického.
Zimná olympiáda v Pjongčangu má ďalší dopingový prípad. Ruský reprezentant v curlingu Alexander Krušelnickij mal pozitívny test na zakázané meldónium.

Krušelnickij získal spolu so svojou manželkou Anastasiou Bryzgalovovou bronz v mixe.

„Vedenie našej delegácie dostalo od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) informáciu o možnom porušení dopingových pravidiel. Meno športovca nebudeme zverejňovať do výsledku analýzy B-vzorky, ktorej výsledok očakávame v priebehu 24 hodín,“ citoval internetový portál sport1.de slová hovorcu Olympijských športovcov z Ruska (OŠR) Konstantina Vybornova.

„Nič o tom neviem,“ reagoval na najnovšie informácie Krušelnickij. „Alexander bral prostriedok do roku 2016. Od tej chvíle nie. Testovali ho na MS 2016 aj 2017 a nevyskytli sa žiadne problémy. Dúfam, že ide o chybu,“ povedal tréner Dimitrij Melnikov.

Antidopingová divízia Športového arbitrážneho súdu (CAS) v pondelok oznámila, že začala konanie voči Krušelnickému. CAS zároveň potvrdil, že reprezentant v curlingu mal na ZOH v Pjongčangu pozitívny dopingový test.

Po pozitívnom teste A-vzorky rozhodne B-vzorka, ktorú otvoria antidopingoví komisári aj v prítomnosti Krušelnického v pondelok. Krušelnickij už vrátil akreditáciu a opustil olympijskú dedinu.

Majstri sveta z roku 2016 Krušelnickij s Bryzgalovovou zdolali v utorkovom súboji o bronz v olympijskej premiére curlingového mixu Nórov 8:4.

Meldónium je na zozname zakázaných prostriedkov od 1. januára 2016. Všeobecne zlepšuje regeneráciu a výdrž. Najznámejším prípadom, ktorý doplatil na meldónium, bola ruská tenisová hviezda Maria Šarapovová. Tá si musela odpykať 15-mesačný dištanc.

Ruskí športovci boli kvôli systematickému dopingu na minulých hrách v Soči vylúčení zo ZOH v Pjongčangu, ale pozvaní športovci štartujú v Kórejskej republike ako neutrálni.

MOV Rusku prisľúbil, že pokiaľ sa nedopustí ďalších antidopingových prehreškov, budú môcť jeho reprezentanti pri záverečnom ceremoniáli nastúpiť s vlastnou vlajkou a v národných farbách.

MOV uviedol, že pokiaľ bude doping potvrdený, bude za ním zaoberať špeciálna komisia pre ruských športovcov. „Na jednej strane je to mimoriadne sklamanie, že došlo k dopingovému previneniu, na druhej strane to ukazuje na efektívnosť nášho antidopingového systému,“ uviedol hovorca MOV.

O prvý dopingový prípad sa v Pjongčangu postaral japonský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Kei Saito, ktorý neprešiel mimosúťažnou kontrolou na diuretikum acetazolamid. Testovali ho ešte pred začiatkom hier, do súťaží nezasiahol.