Ostré slová Putina: Zdrogovala FBI informátora? Ten rozpráva o dopingu

ČTK, SITA | 14.12.2017 14:02
Putin Soči 2014 Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (tretí sprava) na záverečnom ceremoniáli ZOH 2014 v Soči.
Načasovanie dopingového škandálu v súvislosti s ruským športom sa riadilo termínmi v politickom kalendári. Prehlásil to vo štvrtok v Moskve prezident Vladimir Putin. Pridal sa tak k názoru ruských médií, že škandál má ovplyvniť tamojšiu politickú scénu pred marcovými prezidentskými voľbami.

Putin priznal, že vinu na afére nesie čiastočne aj Rusko, pretože reálne prípady dopingu boli skutočne odhalené. Dúfam, že Rusko bude s medzinárodnými antidopingovými orgánmi a Medzinárodným olympijským výborom udržovať konštruktívne vzťahy a bude s nimi spolupracovať.

„Budeme ale hájiť ruských športovcov, a to aj na občianskych súdoch,“ uviedol šéf Kremľa.

Putin zároveň obvinil americké agentúry z manipulácie s dôkazmi od hlavného informátora o dopingu na olympijských hrách v Soči v roku 2014.

Bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorý minulý rok utiekol do USA a je chráneným svedkom, sa podľa neho nachádza „pod kontrolou“ amerických agentúr vrátane FBI.

„To, že Rodčenkov je v Spojených štátoch, nie je pre nás pozitívne, ale negatívne. Znamená to, že je pod kontrolou amerických špeciálnych služieb,“ povedala hlava ruského štátu. „Čo tam s ním robia? Dávajú mu nejaké látky, aby povedal, čo je potrebné?“

Putin dodal, že Rodčenkov v prvom rade nikdy nemal byť poverený vedením moskovského antidopingového laboratória. „Bola to chyba zo strany tých, ktorí to urobili, a viem, kto to urobil,“ povedal, ale nemenoval nikoho a nevolal po potrestaní vinníkov.

Svedectvo Rodčenkova zohralo kľúčovú úlohu pri vyšetrovaniach Medzinárodného olympijského výboru, ktoré viedli k rozhodnutiu že ruskí športovci môžu súťažiť na nadchádzajúcich ZOH v Pjongančangu iba pod neutrálnou vlajkou.

Rodčenkov povedal, že mu ministerstvo športu nariadilo, aby prehliadal užívanie steroidov ruskými športovcami v mnohých športoch a zakryl doping falšovaním výsledkov testov a výmenou drogových vzoriek za čisté.

„Rozhodnutie MOV dôverovať Rodčenkovým dôkazom je nezmysel“, povedal Putin, ktorý zobrazuje vedca ako psychicky nestabilného a opakovane sa odvoláva na ruské vyšetrovania jeho trestných činov.

Ruská vláda poprela, že mala nejakú účasť na dopingu, najmä v súvislosti s olympijskými hrami v Soči, považovaných za kľúčový prestížny projekt.

Oficiálni ruskí predstavitelia predtým tvrdili, že akceptujú, že sa vyskytli isté dopingové prehrešky, ale v oveľa menšom rozsahu ako znejú obvinenia a podľa nich Rodčenkov oklamal niektorých čistých ruských športovcov tým, že im podával dopingové látky, ktoré vydával za povolené doplnky výživy.