Rozhodnuté! Rusi dali svojim športovcom zelenú. Môžu sa chystať na ZOH

ČTK | 12.12.2017 11:50
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračné foto
Ruský olympijský výbor na zasadnutí v Moskve jednomyseľne schválil olympijský štart svojich športovcov v Pjongčangu pod neutrálnou vlajkou. Účasti ruských pretekárov, ktorí splnia kritériá Medzinárodného olympijského výboru, tak už nič nebráni.

Rozhodnutie ruského olympijského výboru, ktorý MOV minulý týždeň potrestal za dopingovú aféru zo Soči vylúčením zo ZOH 2018, tak definitívne ukončilo špekulácie o prípadnom ruskom bojkote februárových súťaží v Južnej Kórei. Za štart v Pjongčangu sa prihováral aj predseda Alexander Žukov, ktorý ako súčasť trestu prišiel o členstvo v MOV.

„Je potrebné jasne povedať, že bojkot hier by viedol len k tomu, že ruský šport zostane vyškrtnutý z olympijského hnutia na dlhé roky. Naši športovci budú v Pjongčangu v neľahkej situácii. Tvrdiť o nich, že nie sú patrioti, to je pre mňa absolútne neprijateľná vec,“ vyhlásil Žukov.

Pre účasť ruských reprezentantov v Kórei v pozícii neutrálnych športovcov sa už minulý týždeň vyslovil aj prezident Vladimir Putin.

Povolenie k štartu „preukázateľne čistých“ ruských športovcov, ktorí budú mať o účasť pod neutrálnou vlajkou záujem, bude vydávať špeciálny panel MOV. Popri individuálnych pretekoch môžu olympijskí športovci z Ruska pretekať v Pjongčangu tiež v kolektívnych súťažiach vrátane hokejového turnaja.