Americký odkaz potrestaným Rusom. Prisahajte, že ste čistí!

SITA | 06.12.2017 09:22
Travis Tygart Foto: ,
Travis Tygart.
Zatiaľ čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) iba začne stanovovať pravidlá pre ruských športovcov, ktorí budú môcť súťažiť na budúcoročných zimných hrách v Pjongčangu, jeden z popredných svetových antidopingových "strážcov" má už niekoľko nápadov.

Travis Tygart, generálny riaditeľ antidopingovej agentúry USA (USADA) pre Associated Press povedal, že pretekári vo vysoko rizikových športoch, ako sú bežecké lyžovanie a biatlon, by sa mali pred olympijskými hrami podrobiť piatim až siedmim testom krvi a moču.

Taktiež poznamenal, že by sa malo uistiť, že meno športovca sa nevyskytuje v McLarenovej správe, ktorá podrobne opisovala ruskú dopingovú schému na olympijských hrách v Soči, alebo v databáze, ktorú nedávno získala Svetová antidopingová agentúra s informáciami o tisícoch dopingových testov ruských športovcov, ktorí boli súčasťou systému. Tygart by bol rád, ak aby potenciálni olympionici podliehali rozhovorom pod prísahou, v ktorom by deklarovali, že nie sú súčasť ruského dopingového programu.

MOV uviedol, že o pozvánkach na hry do Pjongčangu bude rozhodovať skupina vedená Valerie Fourneyronovou z Francúzska, ktorej členmi bude aj Richard Budgett, zastupujúci MOV, po jednom zástupcovi do nej menuje Svetové antidopingová agentúra (WADA) a globálna asociácia Medzinárodných športových federácií (IFS) pre šport bez dopingu.

Tygart sa vyslovil, že „čistí športovci získali významné víťazstvo“ po utorkovom rozhodnutí MOV a mnohí antidopingoví lídri s tým súhlasia.

Prezident WADA Craig Reedie v súvislosti s ruskými športovcami uviedol: „Musí byť preukázané, že títo športovci neboli zapojení do inštitucionali­zovanej schémy, boli otestovaní a pod dohľadom panelu.“

Inštitút národných antidopingových organizácií, ktorý dlho požadoval ruský zákaz, uviedol, že podporuje „odvážne rozhodnutie MOV vzhľadom na obrovský tlak“.