Pocta Saganovi. Čo o ňom povedal jeho veľký rival?

Michal Bakaj | 29.09.2017 12:33
Peter Sagan má u súperov veľký rešpekt, ktorý sa len zväčšil po zisku tretieho titulu majstra sveta za sebou. Ako zatiaľ posledný mu zložil poctu jeho taliansky rival Vincenzo Nibali.
Petra Sagana uznáva aj jeho rival a bývalý... Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Peter Sagan Petra Sagana uznáva aj jeho rival a bývalý tímový kolega Vincenzo Nibali.

„Žralok z Messiny“ patrí medzi žijúce legendy cestnej cyklistiky. Fenomenálny univerzál je jedným zo šiestich jazdcov histórie, ktorý vyhral všetky preteky Grand Tour. Španielsku Vueltu ovládol v roku 2010, Tour de France o štyri roky neskôr a na Giro d'Italia triumfoval dokonca dvakrát (2013, 2016).

Spolu so Saganom ho viaže nielen rivalita, ale aj priateľstvo. Spoločne pôsobili v tíme Liquigas. Talian sledoval MS v Bergene v pokoji svojho domu v Lugane a bol úprimne šťastný, že slovenský triumfátor zavŕšil zlatý hetrik.

„Sagan je tou najlepšou osobou, ktorá mohla vyhrať titul. Je mojím priateľom a vždy preteká naplno. Som skutočne rád, že vyhral. Samozrejme, fandil som Talianom, ale veľa ľudí – vrátane mňa – bolo šťastných, že vyhral Peter,“ uviedol Nibali v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport a dodal:

„Každý vie, že Peter dokáže dominovať v šprintoch aj po náročnej trati tak, ako to ukázal v Bergene. Pamätám si na skutočne náročnú etapu na pretekoch Tirreno-Adriatico, ktorú tiež vyhral. Verím, že na budúcoročných MS v Innsbrucku ho všetci ostatní potrápime.“

Nibali si presne pamätá na moment, keď Sagana stretol po prvýkrát.

„Bolo to cez zimu v Dolomitoch. Rád sa zabávam na horskom bicykli v snehu, robil som rôzne kúsky. Potom prišiel Peter a nad jeho kontrolou bicykla som len žasol. Nevedel ani slovo po taliansky či anglicky, ale už vtedy ukázal, ako skvelo ovláda svoj stroj,“ spomínal Nibali.

Fenomenálny Talian v súčastnosti jazdiaci za stajňu Bahrain-Merida ukončí sezónu na klasike Okolo Lombardska. 111.ročník slávnych pretekov je na programe 7. októbra. Ak Nibali uspeje, dosiahne jubilejný 50. triumf v profipelotóne.

„Po páde na Vuelte som už v poriadku. Verím, že na Okolo Lombardska zúročím formu, ktorú som mal v druhej polovici sezóny a sezónu ukončím na víťaznej vlne,“ zaželal si Nibali.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ