Protesty pri hymne v NFL neutíchajú. Kluby by mali hráčov vyhodiť, zúri Trump

Pravda.sk | 23.09.2017 11:11
Donald Trump reagoval na vlnu protestov v profesionálnej lige amerického futbalu NFL. Prezident USA si myslí, že hráčov, ktorí si počas predzápasovej hymny kľaknú alebo zostanú sedieť, by mali kluby slávnej súťaže suspendovať.

„Nechceli by ste vidieť, aby majiteľ klubu pri nerešpektovaní našej vlajky povedal: ,Stiahni toho sk…na z ihriska! Je vyhodený!' Viacerí z vlastníkov sú moji priatelia. Ak to niekto z nich spraví, bude najpopulárnejším človekom týždňa. A to v celej krajine,“ uviedol Trump počas prejavu v Alabame.

Kontroverzným gestom sa hráči snažia upozorniť na sociálne a policajné násilie proti menšinám v Amerike. Protesty odštartoval v minulej sezóne quarterback Colin Kaepernick, ktorý ma po otcovi afroamerický pôvod, ale vyrastal v bielej adoptívnej rodine.

„Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode. Nebudem pred tým zatvárať oči, futbal je v tomto prípade druhoradý,“ reagoval Kaepernick v auguste minulého roka.

Po sezóne skončil v tíme San Francisca a zatiaľ mu neprišla ponuka z iného klubu. Objavujú sa hlasy, že za to môžu jeho výroky a v NFL si už viac nezahrá.

Protest amerických futbalistov zo San Francisca... Foto: SITA/AP, John Bazemore
Colin Kaepernick Protest amerických futbalistov zo San Francisca počas predzápasovej hymny v decembri minulého roka. Colin Kaepernick je v strede.

Pred rokom sa vtedajší prezident USA Barack Obama vyjadril, že Kaepernick má na protest právo ako každý americký občan. „Verím, že mu ide o legitímnu vec,“ doplnil.

V aktuálnom ročníku Kaepernicka napodobnili hviezdy ako Marshawn Lynch, Marcus Peters a Michael Bennett. Okrem pokľaknutia pri hymne viacerí hráči ukázali zaťatú päsť, gesto šprintérov Tommieho Smitha a Johna Carlosa z OH 1968.

Kaepernickovo konanie si našlo podporovateľov aj mimo športu. Reper Jay Z mu v najnovšom albume venoval skladbu The Story of O.J.