NÁZOR: Kométa a stálica

Michal Zeman | 11.09.2017 12:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
Vystrelil na cyklistické nebo ako raketa z Bajkonuru. Zažiaril ako kométa. A už nezhasol. Z Petra Sagana sa stala stálica.

Pred necelými ôsmimi rokmi naskočil do pelotónu a podľa zabehaných stereotypov sa mal učiť, zbierať skúsenosti a čakať na svoju šancu. Lenže supertalent zo Žiliny nikdy nerobí to, čo sa očakáva.

Dlho sa nezdržiaval a začal zbierať víťazstvá. Inak by sa nemohlo stať, že v 27 rokoch si ich pripíše rovnú stovku. Takého počtu triumfov sa iní špičkoví jazdci dožijú spravidla za celú kariéru. Ale väčšina nikdy.

Sagan ich dosiahol najmä vďaka všestrannosti. Na rozdiel od iných dokáže vyhrávať v záverečných špurtoch, jednodňových klasikách, zvlnených i kopcovitých etapách. Len v extrémných stúpaniach nestačí tempu najlepších. Najmä preto na najväčších etapových pretekoch nefiguruje na prvých priečkach.

Z víťazstiev nerobí vedu, budí dojem, že vyhrávať je rovnako samozrejmé, ako si ráno vyčistiť zuby. A zavše sa zdá, že mu na nich ani príliš nezáleží. Akiste preto ich má tak veľa. Cyklistika zažila aj úspešnejších jazdcov, ako je on. Ale uplynulých 2739 dní od jeho prvého po sté víťazstvo sa vo svetovom pelotóne zapíše do histórie najmä ako éra slovenského šampióna.

Sagan má za sebou prvý polčas kariéry. Ak mu bude slúžiť zdravie, nohy i hlava, môže si pripisovať víťazstvá aj po tridsiatke. Lebo popri fyzických prednostiach má na úspechy aj mentálne predpoklady. Krátko po tom, čo sa v Québecu na jeho chrbát pozerali po stý raz všetky esá pelotónu, zahlásil svojsky: Už myslím len na to, aby som vyhral aj stoprvý raz…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ