Lochte sa po škandále v Riu vrátil do súťažných bazénov. Polepšil som sa, tvrdí

ČTK | 06.08.2017 13:50
Ryan Lochte Foto: ,
Ryan Lochte.
Šesťnásobný olympijský víťaz v plávaní Ryan Lochte sa vrátil k pretekom po treste, ktorý dostal vlani za svoje správanie na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Na mítingu US Open v New Yorku obsadil piate miesto na 100 metrov znak časom 55,16 sekundy. Za víťazným Srbom ruského pôvodu Arkadijom Vjatčaninom zaostal o 1,25 sekundy.

„Je to dobrý odrazový mostík. Kvôli tomu som tu, aby som sa mal od čoho odraziť,“ povedal Lochte. V nedeľu ho čaká štart na 200 m polohové preteky.

Lochte si odpykal desaťmesačný trest od národného zväzu po tom, ako vyšlo najavo, že si na olympiáde v Riu vymyslel historku o prepadnutí. Snažil sa tým zakryť, že s niekoľkými kolegami v opitosti zničili čerpaciu staniciu a dostali sa do konfliktu s ochrankou. Aféra ho pripravila o sponzorov a počas trestu nemohol využívať olympijské tréningové strediská.

„Čo sa stalo, je minulosťou. Som človek, urobil som chybu a poučil sa z toho. Rovnako ako každý. Už je to za mnou. Polepšil som sa, usadil,“ povedal tridsaťtriročný plavec, ktorému sa v júni narodil syn. Lochte dúfa, že sa dokáže kvalifikovať na budúce olympijské hry v Tokiu v roku 2020, keď bude mať už 36 rokov. „Bude to dlhá cesta,“ uviedol.

V poslednej období vraj trénoval len raz alebo dvakrát týždenne. „A to zďaleka nestačí. Zase cítim ten hlad, ktorý mi štyri roky chýbal, ale nemám natrénované. Teraz je čas,“ povedal Lochte.