Sagan ukáže doma prvý raz dres majstra sveta

Michal Zeman | 24.06.2017 10:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan obhájil majstrovský titul.
Majstrovstvá Slovenska a Česka v cyklistike sa tento rok presťahovali z Kyjova, kde sa o tituly bojovalo vlani, do Žiaru nad Hronom a jeho okolia.

V nedeľu vyvrcholí šampionát najsledovanejšou disciplínou pretekmi elity. V pelotóne nebude chýbať ani hlavný favorit Peter Sagan, ktorý sa prvý raz predstaví na domácich pretekoch v drese svetového šampióna.

Sagan mohol vlani získať šiesty titul majstra Slovenska, čím by preskočil Jána Valacha a Martina Rišku. Všetci traja však majú teraz na konte po päť víťazstiev, pretože pred rokom Saganovi obhajoba úplne nevyšla, vyhral jeho starší brat Juraj. Peter mu premiérový titul dožičil, úspech zostal nielen v tíme, ale aj v rodine. S touto jednou výnimkou však od roku 2011 nenašiel v pretekoch rovnocenného súpera a v nedeľu bude opäť jednoznačným favoritom.

„Sú to, samozrejme, prestížne preteky pre celý tím, ale nedá sa sústrediť na jedny preteky uprostred sezóny a najmä vzhľadom na blížiacu sa Tour de France. Mať v tíme majstrov jednotlivých krajín je však určitou prestížou a budem rád, keď tituly zostanú u nás. Všetko sa uvidí až na trati,“ vyjadril sa Peter Sagan pre oficiálnu stránku podujatia. Budú to pre neho posledné preteky pred štartom Tour de France, na ktorých sa tentoraz zúčastní aj jeho brat Juraj.

Ten sa ookúsi obhájiť minuloročné prvenstvo. „Mám za sebou ťažkú jar, ale zvládol som to a po krátkom oddychu som v USA mohol naplno trénovať aj vo vysokej výške. To, v akej budem forme, sa však uvidí až v pretekoch,“ vra­ví.

Spolu so Saganovcami nastúpia na štart aj ďalší slovenskí cyklisti z tímu Bora-Hansgrohe – Michael Kolář a Erik Baška. V Žiari nad Hronom a v okolí bude súperiť silný pelotón. Z českého tábora nebude chýbať obhajca titulu Roman Kreuziger a ani ďalší poprední jazdci na čele so Zdeňkom Štybarom. Z ďalších slovenských jazdcov môžu zasiahnuť do boja o popredné miesta cyklisti banskobystrickej Dukly s lídrom Patrikom Tyborom.

V pelotóne budú spolu s elitnými jazdcami aj pretekári v kategórii mužov do 23 rokov. Všetci absolvujú sedem okruhov zo Žiaru cez Lovčicu, Kosorín, Slaskú, Lutilu a späť do Žiaru. Preteky sa začnú o 10.00, dĺžka trasy je 193 km, jej profil je zvlnený. „Myslím si, že profilom boli vlani preteky ťažšie. No môže sa prihodiť všeličo, čo ich skomplikuje. Dajú zabrať každému,“ tvrdí Patrik Tybor, ktorý okruh dobre pozná.

Na bezpečnosť bude dozerať 220 usporiadateľov a desiatky organizátorov. Na trati pripravili jedenásť kilometrov zábran. Nikdy doteraz sa ich podľa slov technického riaditeľa pretekov Petra Doležala toľko na Slovensku nevyužilo.

Diváci v Žiari nad Hronom budú môcť sledovať preteky na veľkoplošných obrazovkách vo fanzónach. Organizátori pripravili aj viacero sprievodných podujatí a vystúpenia hudobných skupín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ