Američania Rusom neveria. Zvažujú bojkot!

SITA | 06.12.2016 11:28
boby, Soči, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
Februárové majstrovstvá sveta v ruskom Soči by mohli byť bez bobistov a skeletonistov zo Spojených štátov. Poradná komisia športovcov národnej federácie (US Bobsled and Skeleton) jednomyseľne hlasovala za bojkot podujatia, informoval web insidethegames.biz s odvolaním sa na New York Times.

Členmi komisie sú skeletonisti Matt Antoine, Kyle Tress a Veronica Dayová, bobisti Elana Taylorová-Meyersová a Nic Taylor. Američania nedôverujú ruskému systému antidopingových kontrol a obávajú sa aj o svoju bezpečnosť. Viedli ich k tomu prvé závery vyšetrovania Richarda McLarena o ruských štátom riadených podvodoch s užívaním zakázaných látok a maskovaním nepriaznivých výsledkov testovania.

V USA sa napospol očakáva, že úplná správa kanadského právnika, ktorú majú zverejniť v piatok 9. decembra, ich ešte viac utvrdí v presvedčení. „Neúčasť na podujatí získala veľkú podporu a ja si myslím, že je to správne rozhodnutie. Po publikovaní správy možno niekto vypočuje aj hlas športovcov. Viem, že ide o politické, finančné a sponzorské záujmy, ale vnímam to ako príležitosť očistiť šport. Oni túto šancu nevyužili,“ uviedol Tress.

Úradujúca olympijská víťazka v skeletone Lizzy Yarnoldová už v októbri vyzvala na zmenu dejiska šampionátu, ktorý Soči pridelili už v júni 2013. Britka nevylúčila bojkot a pridala sa k nej aj jej belgická súperka Kim Meylemansová. Prezident Ruskej bobovej federácie Alexander Zubkov, ktorý bol údajne tiež zapletený do machinácií počas ZOH 2014, sa odmietol vzdať práva usporiadať MS.