Cibulková kráča isto. Oporu má u svojich najbližších

Adam Zelinka | 29.10.2016 07:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
Pred necelými tromi rokmi postavila na nohy celé Slovensko. Nielen tenisové. Tisíce ľudí obetovali pokojný spánok a v skorých ranných hodinách si sadali k televíznym obrazovkám. Aby videli, ako ich obľúbenkyňa neohrozene tiahne Austráliou.

Podobnú radosť môže drobné žieňa ponúknuť fanúšikom opäť. Tentoraz zo Singapuru.

Dominika Cibulková stojí na prahu ďalšieho veľkého okamihu kariéry. Po finále z grandslamového Australian Open si môže slovenská jednotka zahrať o titul aj na prestížnom turnaji majsteriek. Stačí jediné: zdolať Rusku Svetlanu Kuznecovovú.

„Keď som začínala s tenisom, ani som len nesnívala o tom, že sa raz ocitnem v takejto situácii. Teraz je to však realita. Tak, ako v predošlých súbojoch, aj v zápase s Kuznecovovou urobím pre víťazstvo všetko,“ hovorí Cibulková.

Keď sa pred dvoma dňami posadila pred novinárov, neschádzal jej z tváre úsmev. Neskrývala, že si každý okamih na kurte i mimo neho naplno užíva. Sršala z nej uvoľnenosť, pohoda. Kto za ňou stojí?

Odpoveď je jednoduchá. Cibulková má v Singapure všetkých dôležitých ľudí. Okrem dlhoročného trénera Mateja Liptáka, ktorému naplno dôveruje, aj kondičného trénera Jozefa Ivanka – muža, ktorý sa významne podpísal pod úspechy dvojnásobnej wimbledonskej víťazky Petry Kvitovej. V pravidelnom telefonickom kontakte je s Radkom Šefčíkom, mentálnym koučom.

Navyše, o jej psychickú vyrovnanosť sa starajú aj najbližší rodinní príslušníci. V hľadisku singapurskej arény ju povzbudzujú zo všetkých síl mama Katarína a otec Milan. Prvý pohľad po víťazstve nad Simonou Halepovou venovala manželovi Michalovi. Ten na ňu nadšene ukazoval prstom. Akoby naznačoval: áno, ty si to dokázala!

„Je pre mňa nesmierne dôležitý. Neustále mi je k dispozícii. Keď mám náročnejšie obdobie, sadne si ku mne a povie: pozri sa, život predsa nie je taký strašný. V okamihu ma dokáže upokojiť. Je pre mňa symbolom novej energie. Neustále mi ju dodáva,“ hovorila na tlačovej besede Cibulková. Aj vďaka svojim ľuďom prežíva najlepšiu sezónu v kariére. Od tej spred dvoch rokov, keď zažiarila v Melbourne, ju odlišuje najmä stálosť. Cibulková už ani zďaleka nie je hráčkou, ktorá sa po veľkom úspechu nedokáže naplno koncentrovať na ďalšie výzvy. Kráča od lopty po loptu, postupnými krokmi stále vyššie a vyššie. „Momentálne hrám svoj najlepší tenis,“ uviedla nedávno.

Ďalší posun môže urobiť Bratislavčanka už v sobotu. Kuznecovová síce svoj posledný zápas v základnej skupine prehrala, no v predošlých dvoch dokázala, že úloha outsiderky (podľa rebríčkového postavenia) jej nesvedčí. Po veľkých bitkách si poradila so svetovou trojkou Agnieszkou Radwanskou i Češkou Karolínou Plíškovou.

Na prvý pohľad sa zdá, že v porovnaní s Cibulkovou bude v miernej nevýhode. Na oddych mala o jeden deň menej ako Slovenka. Navyše, kdesi v pozadí na ňu číha aj zápasová bilancia. Tá hovorí v prospech Cibulkovej – 5:3. Skóre je síce tesné, no Ruska zdolala ôsmu hráčku sveta naposledy pred ôsmimi rokmi. V ďalších piatich zápasoch neuspela, hoci ostatné dva (vrátane tohtoročného vo Wu-chane) priniesli dramatické trojsetové bitky.

Zdá sa, že prišiel čas na ďalšie veľké predstavenie. Pretlačí sa Cibulková v Singapure do hlavnej úlohy?

Semifinále:
10.00 Cibulková (SR-7) – Kuznecovová (Rus.-8),
13.30 Kerberová (Nem.-1) – Radwanská (Poľ.-2).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ