Olympijský výbor odložil verdikt o ruskej účasti v Riu

ČTK, SITA | 19.07.2016 17:40, aktualizované: 
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná fotografia.
Medzinárodný olympijský výbor zatiaľ o prípadnom treste pre Rusko za štátom organizovaný doping nerozhodol.

Chce počkať na verdikt medzinárodnej arbitráže CAS, ktorá by mala vo štvrtok vyriešiť odvolanie ruských atlétov, ktorých Medzinárodná atletická federácia IAAF vylúčila z hier v Riu de Janeiro.

MOV po dnešnom mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru však zaviedol niekoľko predbežných opatrení. Predstavitelia ruského ministerstva športu nesmú do Ria rovnako ako osoby, ktorých mená sa objavili v správe vyšetrovacej komisie o organizovanom dopingu v čase zimnej olympiády v Soči.

Výbor tiež nechá znova preskúmať vzorky všetkých ruských športovcov zo Soči a nebude Rusku prideľovať organizáciu športových podujatí. Súčasne stanovil päťčlennú komisiu, ktorá sa bude ďalšiemu vyšetrovaniu škandálu venovať. MOV tiež poveril právnikov, aby zistili právne následky prípadného vylúčenia Ruska z hier v Riu.

„Začali sme zisťovať právne možnosti s ohľadom na kolektívne vylúčenie všetkých ruských reprezentantov z hier v Riu oproti právu jednotlivca na spravodlivosť,“ uviedol vo vyhlásení MOV, ktorý už začal konanie s funkcionármi, ktorých mená sa v správe objavila.

O možnom vyradení Ruska z olympiády v Brazílii sa začalo hovoriť už po tom, čo IAAF kvôli systematickému dopingu vylúčila 68 ruských atlétov. Tlak ešte zvýšili v pondelok zverejnené výsledky vyšetrovania nezávislej komisie, ktorá potvrdila, že ruské ministerstvo športu od roku 2011 krylo doping športovcov a v spolupráci s tajnou službou zamieňalo odovzdané vzorky.

MOV chce presunúť zimné podujatia z Ruska do iných krajín

MOV požiadal predstaviteľov niektorých zimných športov, aby stopli prípravu významných podujatí vo svojich odvetviach naplánované do Ruska a presunuli ich do iných krajín. V novembri je na programe krasokorčuliarska Grand Prix v Moskve a v decembri Svetový pohár v skokoch na lyžiach v Nižnom Tagile.

Ohrozené sú aj podujatia, ktoré sú v Rusku naplánované na začiatok roka 2017 – majstrovstvá sveta v boboch a skeletone či SP v biatlone, snoubordingu alebo rýchlokorčuľovaní.