Jasná pripravila Slovenky o vážnu konkurentku

Adam Zelinka | 21.02.2016 16:16
Veronika Velez-Zuzulová, šárka strachová, frida... Foto: ,
Slovenka Veronika Velez Zuzulová (v strede) Šárka Strachová (vľavo) z Česka a Švédka Frida Hansdotter na stupňoch víťazov v rakúskom Flachau.
Bol to pre ňu deň ako každý iný. Vyviezla sa na svah, obula na nohy lyžiarky i lyže a pustila sa do boja s bránkami. Lenže tentoraz ho prehrala. Nielenže sa po jednom z manévrov dopustila chyby a skončila na zemi, ale privodila si aj vážnejšie zranenie, ktoré ju na čas vyradí zo súťažného diania.

Ešte vo štvrtok pridala Šárka Strachová na jednu zo sociálnych sietí fotografiu, na ktorej sa smeje od ucha k uchu a fanúšikom odkazuje, že tréning v Jasnej je skvelý. Už o niekoľko hodín však česká lyžiarka takú dobrú náladu nemala. Po tvrdom páde si pomliaždila holeň a lýtko. „Musím si dopriať odpočinok a uvidím neskôr, ako mi to pôjde v lyžiarkach,“ napísala v piatok.

Test zdravotného stavu nedopadol pre zverenku Rakúšana Klausa Mayrhofera dobre. A namiesto prípravy na utorňajší paralelný slalom v Štokholme si bude čo najpoctivejšie hojiť rany. „Bohužiaľ, noha ma aj naďalej bolí natoľko, že nemôžem lyžovať. Štart v Štokholme musím zrušiť,“ uviedla tretia žena v celkovom hodnotení najtočivejšej disciplíny Svetového pohára.

Skúsená lyžiarka, ktorá pred necelými dvomi týždňami oslávila 31. narodeniny, vo Švédsku nezabojuje o body. Ohrozená je aj jej účasť v Jasnej. „Dovtedy zostávajú takmer ešte dva týždne. Držte mi palce, aby som sa dala na sto percent do poriadku,“ zaželala si pretekárka, ktorá v aktuálnom ročníku prišla do cieľa najhoršie na siedmej priečke, trikrát sa dočkala pódiového umiestnenia (dvakrát striebro, raz bronz).

Pre Češku je zranenie v aktuálnej fáze sezóny mimoriadne nepríjemné. Pripravila sa zrejme o reálnu šancu zabojovať o malý glóbus pre víťazku slalomu. Na líderku – Švédku Fridu Hansdotterovú – stráca tri kolá pred koncom 113 bodov. Víťazka berie zakaždým sto.

Vzdialiť možnej konkurentke sa môže v Štokholme aj Veronika Velez-Zuzulová. Slovenka je druhou najlepšou slalomárkou sezóny a pred českou kamarátkou má len štrnásťbodový náskok. Druhá zo slovenských nádejí – Petra Vlhová – môže v prípade triumfu Strachovú vo švédskej metropole predskočiť. Jej odstup od nej je totiž 94-bodový.

V Štokholme sa nepredstaví ani víťazka troch tohtosezónnych podujatí v slalome Mikaela Shiffrinová dala prednosť príprave na ďalšie preteky SP v technických disciplínach, ktoré budú v Jasnej 5.- 6. marca. V štartovnej listine špeciálnych mestských pretekov na severe Európy ju nahradí krajanka Resi Stieglerová. Informovala o tom šéfka organizačného výboru štokholmského podujatia Karin Stolt Halvarssonová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ