Ak Česi vypadnú, nebudem smútiť, vraví tréner Vůjtek

ko | 16.02.2014 19:45
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek.
Až po treťom zápase sa mu rozjasnila tvár, hoci ho Slováci prehrali. "Dostal som sa do nálady, lebo už som strácal energiu," vravel tréner hokejistov Vladimír Vůjtek po súboji s Rusmi.

V čom bol rozdiel v porovnaní so zápasmi proti Američanom a Slovincom?
Mužstvo som konečne poznal, videl, že je schopné hrať lepšie. V prvých dvoch zápasoch som nevidel na hráčoch bojovnosť ani zaťatosť. Možno hráčom z Ameriky nevyhovovala ani taktika. Zmenili sme ju po porade s hráčmi, zamerali sme sa viac na obrannú činnosť. Súpera sme mali prečítaného, aj keď v poslednej tretine sme hrali osem minút v oslabení, čo je proti Rusku doma vždy ťažké. Aj so šťastím sme sa ubránili, pomohli nám dve žŕdky. Remízu sme ubránili, škoda nepremeneného samostatného nájazdu Milana Bartoviča. Mohli sme aj vyhrať, do ruských presiloviek sme boli lepší v streľbe.

Našli sme na turnaji brankára?
Jano Laco chytal výborne, tak ako pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte v Helsinkách. O tom, že bude chytať, som sa rozhodol po zápase proti Slovincom. Nesklamal, je pokojný brankár, vie sa pripraviť, nemá psychické problémy. Keď dostane šancu, vždy zachytá.

Tento ťah vám vyšiel, vnímate to ako zadosťučinenie?
Brankári z NHL sú dobrí, majú trošku problém s orientáciou na veľkom klzisku. Veľa netrénovali, naskočili rovno do zápasu. Uhly sú úplne iné než na európskych klziskách.

Mali ste s hráčmi po Slovinsku debatu?
V sobotu i v nedeľu sme mali veľa porád. My s hráčmi, hráči medzi sebou. Zhodli sme sa na určitom systéme, ktorý chceme hrať. Vrátili sme sa k tomu, čo sme hrali pred dvoma rokmi v Helsinkách. Hráčom zrejme sedí, proti Rusom ukázali úplne inú hru. S výnimkou poslednej tretiny sme boli aktívni aj v útočnej fáze. Som rád, že sme v pravej chvíli našli systém, ktorý by nám mohol vyhovovať.

Čo vravíte na osemfinále. Pre fanúšikov to bude veľmi atraktívny zápas.
Aj pre mňa. Čo si budeme hovoriť, som Čech. Ale beriem ich ako každého iného súpera. Posledný zápas sme na majstrovstvách sveta v Helsinkách vyhrali, uvidíme, ako dopadne meranie síl po dvoch rokoch. Keby Česi vypadli, smútiť nebudem.

Sledovali ste zápasy Čechov na turnaji?
Videl som ich. V sobotu hrali veľmi dobre. Švajčiarsky brankár sa prekonával. Česi nastrelili tri žŕdky, mali niekoľko vynikajúcich príležitostí. Nedali gól, bránka bola začarovaná a ja dúfam, že ostane ešte jeden zápas. Taktiku nepoviem, to by Lojza (tréner Hadamczik) počúval. My sa musíme pripraviť najmä kolektívnu hru, čo budú hrať Česi, je ich problém.

Nastúpi brankár Laco aj proti Čechom?
Na to je ešte skoro. Máme ešte jeden tréning, dva dni do ďalšieho zápasu. Ani v tejto chvíli neviem, o koľkej hráme. Vyspíme sa a potom budem riešiť.

Ako si spomínate na vzájomný zápas v Helsinkách?
Budem si ho pamätať do smrti, získali sme strieborné medaily, dovtedy sme mali „zemiakovú“ . Víťazstvom sme sa dostali do finále. Finále pre také mužstvo, aké malo Slovensko, nebýva každý rok. Je to zážitok na celý život.

Bol to v Helsinkách súboj trénerov?
Nesúhlasím – nám sa tam podarilo niekoľko vecí, keď Mišo Handzuš vystihol prihrávku Plekanca v českej presilovke. Vedel, že tam tá prihrávka pôjde, vletel do nej. Miro Šatan ušiel a rozhodol zápas. Analyzovali sme českú hru, podarilo sa to. Analyzujeme hru súpera pred každým zápasom, aj ruské presilovky sme mali prečítané, do vyloženej šance sa v nich nedostali.

Mali by ste radšej niekoho iného ako Čechov?
Súperov si nevyberáme, to je prvá vec. S kým by sme mali hrať? S Fínmi, nad ktorými sme nevyhrali desať rokov? Rusmi? Švajčiarmi…