Wawrinka sa predral na tenisový Olymp cez slzy

Adam Zelinka | 27.01.2014 17:20
Australian Open, Stanislas Wawrinka Foto: ,
Stanislas Wawrinka so svojou prvou trofejou z okruhu "veľkej štvorky".
Citát írskeho dramatika Samuela Becketta, ktorý má Stanislas Wawrinka vytetovaný na predlaktí, na neho sedí ako uliaty.

Ten citát znie: Pokúsil si sa o to. Zlyhal si. To nie je dôležité. Pokús sa o to znovu. Zlyhaj znovu. Zlyhaj lepšie!

Švajčiarsky tenista sa v nedeľu dočkal svojho premiérového titulu z grandslamového turnaja. Cesta k nemu však viedla cez sklamania i slzy.

Zdalo sa, že pre rodáka z Lausanne bude prelomovým už rok 2008. Na olympijských hrách v Pekingu vybojoval s krajanom Rogerom Federerom zlato vo štvorhre, po prvý raz prenikol vo svetovom rebríčku do elitnej desiatky. Ďalšie sezóny však už také úspešné neboli a Wawrinka vypadol z Top 10. Vlani sa však zveril do rúk Magnusa Normana – muža, ktorý v roku 2009 viedol Robina Söderlinga, jediného premožiteľa Rafaela Nadala na Roland Garros.

Pod Švédom nabral Wawrinka nový dych. „V tenise, najmä pri riskantnej hre, akú preferujem, je nesmierne dôležitá sebadôvera. Vďaka Magnusovi som ju získal. Zakaždým, keď vkročím na kurt, viem, že môžem zvíťaziť. Nech na druhej strane siete stojí ktokoľvek,“ vraví 28-ročný Wawrinka, ktorého prarodičia sú Česi. Otec pochádza z česko-poľského pohraničia, mama je Švajčiarka.

Slová hráča, ktorý v pätnástich rokoch zanechal školu a oddal sa len tenisovej rakete, nabrali na opodstatnenosti už o niekoľko mesiacov neskôr.

Nielen vďaka značnému sebavedomiu, ale aj najlepšiemu jednoručnému bekhendu na okruhu sa z neho stával postrach favoritov. Na lanskom Australian Open narazil už v osemfinále na Novaka Djokoviča – vtedajšiu svetovú jednotku. A nezľakol sa. So Srbom odohral vyrovnanú partiu, no po prehre 10:12 v piatom sete sa s Melbourne napokon lúčil. „Veľmi som vtedy plakal,“ spomína si Wawrinka. „Bol to jeden z najdlhších, najzaujímavejších a najnáročnejších zápasov, aké som v kariére odohral,“ tvrdil zverenec Mariána Vajdu.

Rovnaká situácia sa zopakovala aj na US Open. Švajčiar si po prvý raz vyskúšal atmosféru grandslamového semifinále. Premiéru mu však opäť pokazil Djokovič, ktorý ho po päťsetovej bitke poslal z New Yorku domov. Vďaka výborným výsledkom si Wawrinka zaistil miestenku na záverečnom Turnaji majstrov. A v Londýne naznačil, že s ním musí tenisová elita veľmi vážne počítať. Dotiahol to až do semifinále.

Na najväčší okamih si obdivovateľ amerického herca a speváka Willa Smitha musel počkať až do uplynulej nedele. V Melbourne Parku spočítal favoritom predošlé prehry. Cesta za vysnívanou trofejou bola síce extrémne náročná, no Wawrinka nezakopol. Zdolal Djokoviča, Nadala i rozbehnutého Berdycha. „Vystúpil na tenisový Olymp,“ napísal španielsky denník Marca. Vďaka triumfu sa stal svetovou trojkou a po vyše desaťročí aj novou švajčiarskou jednotkou. Z postu hráča číslo jeden zosadil legendárneho Rogera Federera – sedemnásťnásobného grandslamového šampióna. „Rebríček v tomto prípade nič neznamená, vždy budem za Rogerom,“ vyhlásil skromne o svojom kamarátovi a dodal: „Dnes večer sa zrejme opijem.“

Popri niekoľkých panákoch možno pridal aj hru na obľúbenej gitare…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ