Sagan má pred Cavendishom výhodu, tvrdí Peter Velits pred Tour

Michal Zeman | 26.06.2013 12:07, aktualizované: 
peter velits Foto: ,
Peter Velits.
Peter Velits sa v stredu stal v Bratislave jedným z prvých majiteľov nového modelu Škody Superb. Vzápätí vyrazil na cestu na Korziku.

Na tomto ostrove kde sa v sobotu začne stý ročník Tour de France. Zo súčasných slovenských cyklistov má najviac skúseností z najprestížnejších pretekov. Postaví sa už piaty raz na štart slávneho podujatia.

Pred rokom ste odchádzali na Tour spolu s bratom Martinom. Ten sa teraz nevošiel do nominácie tímu Omega Pharma-Quick Step. Bude vám chýbať?
Samozrejme, mrzí ma to. Ale z predchádzajúcich štyroch mojich účastí sme boli spolu v pelotóne Tour len vlani. Martin zostal doma, je náhradník a bude priebeh sledovať v televízii. Budeme spolu komunikovať aspoň na diaľku. Nič sa nedeje, svet sa bude točiť ďalej. Verím, že ešte nekončíme a na Tour sa stretneme niekedy v budúcnosti.

Ani vaša nominácia nebola pomerne dlho jasná…
Tento rok som mal najväčší strach, či sa na Tour vôbec dostanem. Všetci pretekári žili v neistote. Som však presvedčený, že športoví šéfovia tímu to mali ťažké a chceli urobiť najlepšie rozhodnutie. Vedia, čo robia a vybrali dobrý tím.

Aká bude vaša úloha v ňom?
Úplne konkrétne to zatiaľ neviem, to sa vykryštalizuje po niekoľkých etapách. Základná taktika je jasná, budeme pomáhať Markovi Cavendishovi k víťazstvám v šprintérskych etapách. Tam budú úlohy každého vopred jasne dané a spolupráca musí bezchybne klapať. Môže prísť však aj defekt alebo pád, takže každý musí mať tiež schopnosť reagovať na situáciu a improvizovať. Našou úlohou vždy bude priviesť Marka na pozíciu, z ktorej môže vyhrávať.

Na Tour ste sa rok čo rok zlepšovali, až vlani ste opäť padli vo výsledkoch hlbšie – na 27. miesto. Ako budete pokračovať…?
Dúfam, že opäť vykročím smerom hore, hoci ťažko vyslovovať nejaké prognózy. Musím povedať, že pokojne by som skončil v celkovom poradí aj päťdesiaty, keby sa mi podarilo vyhrať aspoň jednu etapu. Dvadsiate či tridsiate miesto na Tour nikoho nezaujíma. Cenu má možno poradie v prvej desiatke.

Na čo si trúfate?
V tomto okamihu si skôr myslím, že na prvú desiatku nemám. V kopcoch sa teraz trochu trápim. Ale môže sa stať, že realita bude príjemným prekvapením. Pokúsim sa vybojovať aspoň nejaký čiastkový úspech. Ak mi sadne deň, rád by som sa ukázal najmä v časovkách.

V akej forme sa cítite?
Cítim sa dobre, nie som chorý, ani zranený či unavený. Ale o forme ťažko hovoriť, tá sa ukáže až v priebehu etáp. Treba prežiť prvý týždeň, ktorý býva na Tour tradične veľmi nervózny a sprevádza ho veľa pádov. Verím, že po ňom bude forma gradovať.

Nastupujete na štart piaty raz. Môže vás ešte niečo prekvapiť?
Skúsenosti mi určite pomáhajú, v zásade viem, čo ma čaká. Ale tieto preteky trvajú tri týždne a všeličo sa môže stať. V každej etape, v každej hodine sa niečo deje, na všetko nemôže byť človek nikdy pripravený.

Kde sa bude podľa vás rozhodovať?
Nemám detailne naštudovanú trasu, ale rozhodovať sa bude v kopcoch. Nie v Pyrenejách, lebo v nich sú len jeden či dva dojazdy etáp. Dôležité budú teraz Alpy. Dva razy pôjdeme obávaný kopec L'Alpe d'Huez. Tam môžeme spoznať víťaza. Zaujímavá bude aj časovka s dvoma stúpaniami, nemusí sedieť špecialistom, ale skôr kandidátom na celkové prvenstvo.

Vy ste tiež dobrý časovkár. Aké šance v nej máte?
To sa uvidí, to bude závisieť od aktuálnej formy. Vlani som zvládol obe časovky, hoci každá mala iný charakter. Dúfam, že teraz to bude podobné.

Tour sa tentoraz začne bez prológu. V úvodnej etape sa budú rozdeľovať tričká. Ako vnímate tento fakt?
Je to špecifický začiatok. Prvej etapy sa asi najviac bojím. Ak je prológ, rozdelia sa v ňom dresy, pelotón býva trošku pokojnejší. Teraz sa bude chcieť dvesto ľudí obliecť do žltého trička, bude to ešte viac nervózne. Verím, že náš tím to zvládne a Mark sa ako prvý oblečie do žltého.

Na Korzike vás v úvode čakajú úzke a kľukaté cesty…
Poznám tento terén, už som na Korzike štartoval. Cesty nie sú naozaj široké, je na nich veľa zákrut, sú dosť nebezpečné. Ak k tomu pridám úvodnú nervozitu, o ktorej som hovoril, mám trochu strach z týchto etáp.

V šprintérskych etapách sa očakáva súboj Sagan – Cavendish. Oboch poznáte výborne, tentoraz budete stáť na strane Brita. Kto má väčšie šance?
S najlepším šprintérom na svete Markom Cavendishom chceme vyhrávať etapy. Tiež sa pokúsime s ním zabojovať o zelené tričko, ale to nebude jednoduché. Peter je výborný a vie sa udržať vpredu aj v ťažších, zvlnených etapách a tým získavať body, keď Cavendish zostane vzadu. Peter má preto trošku výhodu, lebo úplne rovinatých etáp bude menej.

Ako sa vám spolupracuje s takou hviezdou, akou je Cavendish?
Vie spraviť atmosféru v tíme, dať ho dokopy, je to líder. Ak my okolo neho máme istotu, že vyhrá, ak mu pomôžeme v závere sa udržať na čele pelotónu, lepšie sa nám pracuje. A keď potom naozaj vyhrá a je to jeho osobný úspech, nikdy netvrdí, že je to iba jeho zásluha. Dá nám pocítiť, že bez nás by to nedokázal, že tím mu nie je ľahostajný.

Okrem oficiálnych prémií, ktoré sa vyplácajú na Tour, vás motivuje aj vedenie tímu špeciálnymi odmenami napríklad za zisk žltého trička?
Nie, od tímu už nijaké špeciálne odmeny nemáme vypísané. Na Tour ani nepotrebujete ďalšiu extra motiváciu.

Kto je najväčší favorit stej Tour de France?
Pre mňa jednoznačne Chris Froome. Výborný cyklista s podporou najsilnejšieho tímu. Jeho najväčším súperom bude asi Contador.

Na čo sa najviac tešíte?
Na úžasnú atmosféru. Sú to preteky iné ako všetky ostatné. Napriek tomu, že stres a tlak je tiež obrovský, ale radosť, že súťažíte na najväčších pretekoch sveta, je vždy väčšia ako tie nervy. Nik by ma nepresvedčil štartovať na iných pretekoch, ak by som mal prísť o Tour. Tá by vždy dostala prednosť.