Miluje tenis, módu i hru na klavíri

Daniel Šarga | 21.04.2013 09:14
Daniela Hantuchová: Napätie medzi hráčkami... Foto:
Daniela Hantuchová: Napätie medzi hráčkami existuje - každá chce vyhrať
Daniela Hantuchová by si možno ešte spomenula na to, ako sa v hudobnej škole učila hrať klasikov Mozarta, Beethovena či Bacha, ale na prvom mieste v jej živote bol a stále je tenis. Aj v trinástom roku svojej profesionálnej kariéry tesne pred tridsiatkou udiera do loptičky rovnako elegantne, ako keď začínala.

„Mala som náročné detstvo. Zo školy som sa ponáhľala na tréning, potom na hodiny klavíra, opäť na tenis a večer som strávila nad knihami. Nemala som ani sekundu voľného času, ale bola to dobrá príprava na tenisovú kariéru,“ uviedla Hantuchová pred rokmi v rozhovore pre Tennis News.

Narodila sa v Poprade 23. apríla 1983 a k tenisu ju priviedla už nebohá babička. Ako mladšia žiačka nemala medzi rovesníčkami páru. Čoskoro ich prerástla nielen centimetrami, ale najmä herne.

Keď v júli 2001 dvíhala nad hlavu trofej za víťazstvo vo wimbledonskej miešanej štvorhre, svet prvý raz spozornel. Čerstvá osemnástka žiarila po boku českého tenistu Leoša Friedla ako slniečko. O deväť mesiacov neskôr sa v Indian Wells tešila z premiérového titulu na turnaji hlavného ženského okruhu. Vo finále zdolala svoj veľký vzor Martinu Hingisovú 6:3, 6:4. Svetové médiá už písali o novej hviezdičke na tenisovom nebi.

Daniela Hantuchová v obrazoch Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Daniela Hantuchová ako anjel a Michal Martikán...

V čarovnom roku 2002 si zahrala vo štvrťfinále Wimbledonu aj US Open a so slovenským tímom sa tešila z triumfu v Pohári federácie. Ešte nemala dvadsať, keď sa vyšvihla na piatu priečku svetového rebríčka. „Na kurte bola vždy bojovníčka s veľkým srdcom a za tie roky sa na tom nič nezmenilo,“ zamyslel sa nedávno jeden z Hantuchovej bývalých trénerov Štefan Čižmarovič.

Na okruhu WTA vybojovala päť titulov vo dvojhre a deväť vo štvorhre. Na konte má kompletný grandslam v miešanej štvorhre, ale aj víťazstvo v Hopmanovom pohári po boku Dominika Hrbatého (2005).

Jej súčasný pokles výkonnosti je dôsledkom viacerých faktorov, najmä dlhodobých problémov s ramenom a celkového opotrebovania sa. Stále však tvrdí, že tenis miluje a užíva si ho ako zamlada.

Hantuchová roky koketuje aj s prácou modelky. V Amerike fotila pre časopisy Vogue a Sports Illustrated a vlani dokonca aj v šteklivejších pózach pre magazín ESPN The Body Issue. Dvakrát nafotila zaujímavý kalendár a výťažok z jeho predaja putoval pre choré deti v Kambodži.