Olympiáda v roku 2020 bude nečakane bez zápasenia

SITA | 12.02.2013 13:48
OH 2012, zápasenie, tajmazov Foto:
Ilustračné foto
Členovia exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyradili na svojom utorkovom zasadnutí z programu olympijských hier 2020 trocha nečakane zápasenie. S odvolaním sa na svoje zdroje z prostredia MOV to uvádzajú agentúra AP i dobre informovaný web z olympijského zákulisia Inside The Games.

Výkonný výbor MOV urobil nečakaný krok. Najviac ohrozeným bol podľa viacerých úvah moderný päťboj. Pätnásťčlenné vedenie MOV sa však rozhodlo pre zápasenie, tento krok ešte musí odobriť septembrové zasadnutie pléna MOV v Buenos Aires. Už v máji v Petrohrade však exekutíva vyberie jeden šport, ktorý by mal zápasenie na olympijských hrách 2020 nahradiť. MOV oficiálne o rozhodnutí exekutívy ešte neinformoval.

Výkonný výbor MOV na svojom utorňajšom zasadnutí posudzoval 26 športov, ktoré boli v programe OH 2012 v Londýne. Na olympijských hrách 2016 pribudnú do kalendára súťaží aj golf a sedmičkové ragby. O týchto dvoch športoch sa v utorok nediskutovalo. V zápasení sa súťaží vo dvoch štýloch. Vo voľnom sa bojovalo v Londýne o jedenásť medailových kompletov, v grécko-rímskom o sedem. Zápasenie ešte má šancu zotrvať v programe OH 2020, keďže sa teraz presúva ku kandidátskym športom. V máji bude exekutíva MOV môcť vybrať okrem neho aj bejzbal, softbal, squash, korčuľovanie na kolieskových korčuliach, športové lezenie, wakebording či bojové umenie wu-šu.

Naposledy MOV vyraďoval športy z olympijského programu v roku 2005, derniéru v Pekingu 2008 zažili softbal a bejzbal. Programová komisia MOV pripravila exekutíve na súčasné rokovanie správu, ktorá rozoberala viac ako tri tucty kritérií u jednotlivých športov vrátane televíznej sledovanosti, predaja vstupeniek, antidopingovej politiky, popularity vo svete. Členovia exekutívy však rozhodovali na základe vlastného svedomia.

Zápasenie bolo už súčasťou starovekých olympijských hier, ktorých história siaha do 8. storočia pred Kristom. Nechýbalo ani na prvých olympijských hrách v Aténach v roku 1896 a nezápasilo sa jedine na ďalších v roku 1900 v Paríži. Na všetkých ostatných už bolo stabilnou súčasťou olympijského programu. Okrem zápasenia a moderného päťboja sa intenzívne v utorok v Lausanne hovorilo najmä o rýchlostnej kanoistike, pozemnom hokeji a taekwonde. Záverečné hlasovanie bolo o pozemnom hokeji, modernom päťboji a zápasení.