Ameriku opäť opantá šišatá lopta

Adam Zelinka | 03.02.2013 08:00
San Francisco 49ers,  Baltimore Ravens Foto:
Vo finále NFL sa stretnú San Francisco 49ers a Baltimore Ravens.
Večer plný hviezd. Športových, hereckých či speváckych. A uprostred nich čudo, ktoré nápadne pripomína šišku.

Čas v Amerike sa z nedele na pondelok na niekoľko hodín opäť zastaví. Desiatky miliónov ľudí si sadnú k televíznym obrazovkám. Ďalších približne 70-tisíc šťastlivcov si nájde svoje miesto priamo na štadióne. Všetci za jediným účelom: aby si vychutnali najväčší športový sviatok v zámorí.

V New Orleans sa odohrá slávny Super Bowl – veľké finále NFL, v ktorom sa stretnú hráči amerického futbalu zo San Francisca 49ers (šampión NFC) a Baltimoru Ravens (víťaz AFC). Dlhoočakávaný zápas bude, tak ako každý rok, sprevádzať veľkolepá šou. V minulosti zabávali divákov počas sprievodného programu také esá, akými sú Madonna, U2, Bruce Springsteen či Roling Stones a Paul McCartney.

Hlavnou hviezdou zajtrajšej polčasovej prestávky by mala byť speváčka Beyoncé, ktorú doplnia bývalé parťáčky zo skupiny Destiny´s Child – Kelly Rowland s Michelle Williams. Americkej hymny sa ujme Alicia Keys, ktorá bude dúfať, že si neurobí hanbu ako Christina Aguilera. Jej kolegyňa totiž pred dvomi rokmi poplietla slová.

Typickou pre Super Bowl je aj mimoriadne drahá reklama. Za 30-sekundový spot zaplatili záujemcovia minulý rok rekordných 3,5-milióna dolárov (2,5-milióna eur). Tentoraz je cena ešte vyššia – rovné 4 milióny dolárov (takmer 3 milióny eur). Niektoré firmy sa však rozhodli neakceptovať ju. Medzi také patrí jedna z najväčších automobiliek – General Motors, ktorá usúdila, že ponuka je nevýhodná.

To je však otázne, kedže podľa odhadov sledovalo Super Bowl v minulej sezóne vyše 100 miliónov divákov.

Pikantériou zápasu bude, že na lavičkách oboch tímov stoja bratia – John (tréner San Francisca) a Jim Harbaughovci. Aj preto stihli americké médiá už premenovať 47. ročník Super Bowlu na HarBowl či Brother Bowl. „Bude to veľký zážitok. S bratom sme vždy túžili po tejto výzve,“ vyhlásil pre zámorských novinárov Jim. „Neviem, či sme snívali práve o tomto. Mali sme spoločné sny, ale aj veľa hádok. Tak to medzi bratmi chodí,“ reagoval John.

Zážitok z veľkej oslavy zámorského športu si môžu vychutnať aj diváci na Slovensku. Priamy prenos na stanici Sport 1 sa začína presne o polnoci (z nedele na pondelok).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ