Železná mníška havajské peklo opäť nezvládla

bv | 15.10.2012 23:58
Triatlon, ironman Foto:
Skupina triatlonistov počas majstrovstiev sveta na Havajských ostrovoch.
Do kufra si poskladala bicykel a vyrazila na Havaj. Tretíkrát v živote, no ešte nikdy nevzbudzovala takú pozornosť, ako teraz. Madonna Buderová, 82-ročná rádová sestra z amerického mesta Spokane, bola najstaršou ženou, ktorá sa v sobotu postavila na štart prestížneho havajského Ironmana. Úspešne zvládla plaveckú časť vo vodách Tichého oceánu, vysadla na bicykel, no medzi lávovými poliami sa jej púť skončila. Organizátori ju stiahli z trate pre prekročenie časového limitu.

Zasa jej to nevyšlo. V roku 1985 nestihla včas doplávať. V roku 2000 ju zasa silný vietor sfúkol z bicykla. „Ležala som v kaluži krvi a čakala na príchod záchranárov trištvrte hodiny, ktoré trvali ako večnosť. Povedala som, že toto sa už nesmie zopakovať a naučila som sa jazdiť v čo najviac aerodynamickej pozícii, z ktorej ma však strašne boleli ramená,“ spomínala na stránkach portálu KHQ, ktorý priniesol jej príbeh.

V 50. rokoch sa stala katolíckou mníškou, keď mala 23, odišla do kláštora v St. Louis. V Oregone raz počula rečniť jedného kazateľa o výhodách behu. Spočiatku to považovala za nezmysel, no v štyridsiatich piatich rokoch dala behu predsa len šancu.

„Ale nemohla som behať len tak. Musela som mať nejaký cieľ.“ A tak začala Madonna prekonávať jednu métu za druhou. „Niekedy vravím Bohu, že by bolo celkom pekné, keby som bola stará, lenivá dáma. A on mi odpovedá, nie, ešte nie!“ vraví Budderová.

V júni tohto roka absolvovala kanadského Ironmana, čím sa kvalifikovala na Havaj. Tento výkon ju zapísal ju rekordných tabuliek ako najstaršiu ženu, ktorá zvládla náročné porcie dlhého triatlonu – 3,8 kilometra plávania, 180 km jazdy na bicykli a 42 km behu. „Vyhrala som kategóriu nad 80 rokov, no nemali pre mňa žiadnu trofej. Asi nepočítali s tým, že prídem do cieľa,“ žartovala vitálna babička.

Najstarším pretekárom, ktorý v sobotu dokončil v predpísanom limite (17 hodín) havajského Ironmana, bol 82-ročný Lew Hollander. Železný muž z mestečka Terrebone absolvoval havajské peklo už 23-krát.