Šprint ovládla Zajcevová, Kuzminová predviedla tragédiu na streľbe

Pavol Komár, SITA | 13.01.2012 16:40
Oľga Zajcevová Foto:
Oľga Zajcevová.
Víťazkou rýchlostných pretekov na 7,5 km v rámci 5. kola Svetového pohára v biatlone v Novom Meste na Morave sa stala Ruska Oľga Zajcevová. Strieborný stupienok na pódiu pre medailistky patril Nórke Tore Bergerovej, tretia skončila líderka celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus Nemka Magdalena Neunerová. Najlepšou Slovenkou bola Janka Gereková, ktorá skončila osemnásta. Bodovala aj Anastasia Kuzminová, ktorá sa vo výsledkovej listine zaradila na 38. miesto.

Prituhlo a primrzlo. V počasí i v streľbe Anastasie Kuzminovej v rýchlostnom biatlone v 5. kole Svetového pohára. Na Vysočinu dýchol veterný rozmar zimy. Ako v piatok trinásteho. Počas nástrelu ešte svietilo slnko, no fučalo poriadne. „Až mi berie stojan na ďalekohľad. Preteky budú veľká lotéria,“ prognózoval tréner slovenskej biatlonovej reprezentácie Milan Gašperčík. Akoby z neho hovoril prorok.

Keď na trať vybehla prvá pretekárka, začalo mierne snežiť. Obloha razom oceľovo zosivela – a začalo chumeliť. Zima ako vo vianočnej rozprávke, ktorá sa však pre najlepšiu Slovenku s flintou na ramene neskončila vôbec dobre. Dlho sa totiž nestalo, aby Kuzminová mala v disciplíne, v ktorej získala olympijské zlato, z pätice Sloveniek najhoršiu streľbu. Poležiačky i postojačky minula po tri terče. „Na ležke chytila asi najhoršie podmienky vôbec. Najmä veterné. Aj výstrely šli vedľa rôznymi smermi,“ priblížil Gašperčík.

Kuzminová nebola z favoritiek jediná, ktorá pohorela na strelnici. Fínka Mäkäräinenová, víťazka vytrvalostných pretekov, takisto šesť raz mierila vedľa, pričom postojačky netrafila ani jeden terč!

Kuzminovej šprinty v tejto sezóne SP
1. kolo Östersund 19. miesto (2+1)
2. kolo Hochfilzen 6. (0+1)
3. kolo Hochfilzen 23. (2+2)
4. kolo Oberhof 11. (2+0)
5. kolo Nové Mesto na Morave 38. (3+3)

Čísla v zátvorke označujú netrafené terče poležiačky a postojačky.

Zo Sloveniek skončila najvyššie Janka Gereková – osemnásta po troch uletených výstreloch. „Na to, aký bol vietor a počasie, aj na chorobu, s ktorou som bojovala, sa mi celkom dobre bežalo. Aj so streľbou som spokojná – za tri, to je solídne, v tom vetre som ju ako-tak zvládla. Trate boli lepšie, tvrdšie, no zjazdy nútili dávať pozor, nedalo sa oddýchnuť. Ale – šlo to zasa ľahšie ako vo vytrvalostných pretekoch. Ležka sa dala streliť, oveľa ťažšie bolo ustáť stojku. Vietor ma úplne rozkýval.“

Zo slovenskej pätice opäť najlepšie strieľala Martina Chrapánová. Postojačky i poležiačky sa pomýlila raz. „Choroba ustúpila, cítim sa lepšie, čo sa odzrkadlilo i na trati. Hoci keď začal padať sneh, natrápila som sa až-až, najmä v poslednom kole. Čerstvý sneh spomaľoval lyže, odchádzali mi už sily. Postojačky som ledva videla na terče. Dúfam, že to bude stačiť na postup do stíhačky,“ želala si v cieli. Stačilo to.

„V nedeľňajších stíhacích pretekoch máme tri reprezentantky: Gerekovú, Kuzminovú a Chrapánovú, čo je dobré. Stále nám však chýba umiestnenie v prvej desiatke, nejaký prenikavejší výsledok,“ konštatoval Gašperčík.

Premiéru vo Svetovom pohári absolvovala včera Paulína Fialková – obsadila 84. miesto, netrafila päť tečov (2+3). „V závere, keď napadol čerstvý sneh, to bolo ťažké. Brodila som sa v ňom. Aj streľba ma sklamala. Nervózna som nebola, nervozita možno prišla na strelnici. V ležke som spravila chyby, na stojke som poriadne nevidela. Na preteky som sa však tešila,“ zdôraznila.

Aj v piatok, podobne ako vo štvrtok, bol deň ruskej radosti. Oľga Zajcevová, podobne ako Makovejev deň predtým, jediná z 90 pretekárok zostrelila všetky terče. „To bol základ. Oplatilo sa trochu počkať, kým sa ustáli vietor,“ naznačila dôvod úspechu.
Svetový pohár pokračuje v sobotu rýchlostnými pretekmi mužov, v nedeľu vyvrcholí stíhacími pretekmi žien a mužov.

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Oľga Zajcevová (Rus.) 23:08,1 min (0 trestných okruhov), 2. Tora Bergerová (Nór.) +25,5 s (2), 3. Magdalena Neunerová (Nem.) +34,5 (3), 4. Marie Laure Brunetová (Fr.) +40,8 (1), 5. Oľga Viluchinová (Rus.) +1:00,9 (2), 6. Jekaterina Glazyrinová (Rus.) +1:08,6 (1), … 18. Janka Gereková +1:56,4 (3), … 38. Anastasia Kuzminová +2:56,8 (6), … 48. Martina Chrapánová +3:15,7 (2), 73. Ľubomíra Kalinová +4:48,0 (3), 84. Paulína Fialková (všetky SR) +6:16,1 (5)