Šok. Slovákov zničil 276. hráč sveta

SITA, Pravda.sk | 12.02.2012 16:28, aktualizované: 
Daniel Evans. Foto:
Daniel Evans.
Slovenskí tenisti prehrali v zápase 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2012 v Glasgowe s Veľkou Britániou 2:3.

Slováci nastupovali na zápas v pozícii favorita, lebo domácim chýbal najlepší hráč – Andy Murray. Tím nehrajúceho kapitána Miloslava Mečířa čaká boj o udržanie sa v II. lige.

O víťazovi zápasu rozhodol až v piaty set poslednej dvojhry medzi Danielom Evansom a Martinom Kližanom.

Slovenský tenista začal katastrofálne, prvé dva sety prehral zhodne 1:6. Potom však vstal z mŕtvych, tretí set vyhral 6:4, štvrtý 6:3 a zdalo sa, že sa mu podarí skvelý obrat. V piatom sete sa však Evans opäť vzchopil a rozjasal zaplnenú halu.

Evans, ktorý v piatok senzačne zdolal aj slovenskú jednotku Lukáša Lacka, figuruje v rebríčku ATP až na 276. mieste. Víkendové víťazstvá označil za najcennejšie v kariére.

Nádej hostí na obrat uchoval v úvodnej z dvoch nedeľňajších dvojhier, celkovo tretej, Lukáš Lacko. V dueli jednotiek oboch tímov zdolal Jamesa Warda presvedčivo 7:6 (9), 6:1, 6:3 a vyrovnal tým na 2:2.

„V nedeľu sme nastupovali za nepriaznivého stavu 1:2, ale vedeli sme, že to nie je stratené, papierovo sme si mohli trúfať na úspech v oboch zostávajúcich dvojhrách. Mal som pritom trošku obavy, lebo Lukáš nebol v piatok vo forme, ale rozohral sa. V nedeľu sa predviedol vo väčšej pohode. Dobre ustál tesnú koncovku prvého setu, zvládol tajbrejk a narástlo mu sebavedomie. Od tej chvíle bol proti Wardovi pánom na kurte a získal veľmi dôležitý bod, ktorý nám zachoval nádej,“ skonštatoval kapitán Slovákov Miloslav Mečíř.

K zápasu Kližana s Evansom uviedol: „Brit v piatok zaskočil Lukáša a podarilo sa mu to aj teraz. Veľmi ťažko sa proti nemu hľadal recept. Výborne blokoval aj kontroval, veľmi dobre kryl kurt a vychádzali mu aj riskantné lopty, voleje. Maťo sa nevedel dostať do rytmu – či tlačil alebo hral voľnejšie, stále z toho vychádzal horšie. Až v treťom sete sa nám spoločnými silami podarilo nájsť taktiku, ktorá fungovala, a Martin ju dobre dodržiaval. Dobre sa hýbal, mal presnejšie údery s lepšou dĺžkou. Keď sa mu začalo dariť a vyrovnal z 0:2 na 2:2 na sety, už som si myslel, že by to mohol zvrátiť. Evans však vtedy pridal a dokázal využiť chvíľkové zaváhanie. O to viac ma táto aj celková prehra mrzí. Je nám to všetkým veľmi ľúto, taký je však šport… Chalanom chcem poďakovať. Išli sme sem síce ako favoriti, keďže Briti boli bez Andyho Murrayho, ale domáci zahrali veľmi dobre. Vopred som varoval, že ich neradno podceňovať. O záchranu sa hrá oveľa horšie ako o postup. Na jeseň však opäť zabojujeme, dáme do toho všetko a vari to aj lepšie dopadne.“

VEĽKÁ BRITÁNIA – SLOVENSKO 3:2
(10. – 12. februára na tvrdom povrchu Acrylic DOE Concord v hale Braehead Arena v Glasgowe)

Piatkové dvojhry:
Daniel Evans – Lukáš Lacko 6:3, 7:5, 7:5
James Ward – Martin Kližan 2:6, 6:4, 4:6, 6:7 (3)

Sobotňajšia štvorhra:
Colin Fleming, Ross Hutchins – Michal Mertiňák, Filip Polášek 6:3, 7:6 (4), 0:6, 6:3

Nedeľňajšie dvojhry:
James Ward – Lukáš Lacko 6:7 (9), 1:6, 3:6
Daniel Evans – Martin Kližan 6:1, 6:1, 4:6, 3:6, 6:3