Výhovorky hriešnikov: Doping v paste, lieky pre psa i francúzsky bozk

bv | 05.10.2010 08:48
Ullrich, cyklistika Foto:
Jan Ullrich.
Zapierať, zapierať a keď to praskne, ďalej zapierať. Známu radu pre neverníkov si vzali k srdcu aj mnohí dopingoví hriešnici. A nielen to. Po odhalení si vymýšľajú neuveriteľné výhovorky. Španielsky cyklista Alberto Contador stavil vo svojej obhajobe na kontaminovaný hovädzí stejk, no ani zďaleka nebol najoriginálnejší.

Určite by ho tromfol aj nemecký vytrvalec, olympijský víťaz 1992 v behu na 5000, Dieter Baumann. Na sklonku kariéry mu dvakrát vo vzorkách zistili nandrolón. Baumann prišiel s rozprávkou, že mu zakázanú látku niekto vstrekol do tuby so zubnou pastou. Britský šprintér Lindford Christie zasa argumentoval tým, že skonzumoval veľké množstvo avokáda (a potom neprešiel dopingovou kontrolou).

Najkreatívnejší v tvorbe výhovoriek sú nepochybne cyklisti. Dvojnásobný víťaz Giro d'Italia Gilberto Simoni tvrdil, že kokaín sa dostal do jeho tela v cukríkoch, ktoré mu z Peru poslala mama. Druhá verzia bola tiež zaujímavá: na vine bol čaj od tety. Ďalší fenomén z pelotónu Nemec Jan Ullrich mal v roku 2006 v krvi stopy amfetamínu. "Na diskotéke som si dal dve tabletky, ktoré mi tam ponúkli zadarmo. Bola to hlúposť, obrovská chyba. Neviem, čo to bolo za tabletky, nič som po nich necítil, " vysvetľoval olympijský víťaz a majster sveta v časovke.

Komicky vyznela odpoveď ďalšieho cyklistu Daria Friga na otázku polície, prečo sa v jeho batožine nachádzajú zakázané látky. "Vždy ich nosím so sebou, sú moja slabosť. Ale nikdy som nič zakázané neužil. "Keď colníci zadržali manželku litovského cyklistu Raimondasa Rumsasa s obrovským množstvom liekov, tvrdila, že sú pre jej chorú mamu. Belgičan Frank Vandenbrouke mal u seba clenbuterol – samozrejme, že nie pre seba, ale pre svojho psa…

V hitparáde nemeckého denníka Frankfurter Algemaine Zeitung (a nielen v nej) však jasne vedie cyklista Tyler Hamilton, ktorého usvedčili z krvného dopingu na Vuelte 2004. „Cudzie bunky sa mi museli dostať krvi ešte v matkinej maternici a pochádzajú od môjho brata – dvojčaťa, ktorý zomrel ešte pred narodením,“ vyhlásil Američan.

Tyler Hamilton. Foto: SITA
Tyler Hamilton Tyler Hamilton.

Brat mal dostať do šlamastiky aj kajakára Nathana Baggaleyho. Ten tvrdil, že omylom vypil džúsový koktejl (s obsahom stanozololu a methandienone), ktorý si namiešal brat a nechal ho doma v chladničke.

Celkom originálny bol aj automobilový jazdec Jeremy Mayfield z americkej série NASCAR. Keď ho testovali na metamfetamín, uviedol, že sa zrejme nadýchal splodín z horiaceho vraku na pretekoch v Talladege.

Francúzsky tenista Richard Gasquet, ktorý mal v roku 2009 pozitívny dopingový test na kokaín, vyrukoval s verziou, že sa mu látka dostala do tela pri bozkávaní sa so sfetovanou čašníčkou v nočnom klube v Miami. Medzinárodná tenisová federácia to akceptovala a naparila mu len desaťtýždňový tres­t.

Hitparáda dopingových výhovoriek

1. Tyler Hamilton. Nainfikovalo ho dvojča v matkinej maternici.
2. Dieter Baumann. Čistil si zuby pastou, v ktorej bol nandrolón.
3. Richard Gasquet. Francúzsky bozk od sfetovanej čašníčky v Miami.
4. Gilbert Simoni. Kokaín mali absolvovať cukríky od mamy.
5. Justin Gatlin. Testosterón sa mu dostal do tela masážnym krémom.